Ostrava má vlastní leteckou policejní základnu. O vrtulník se bude dělit s Brnem

23. květen 2017

Termokamera, obří reflektor a brýle na noční vidění pro posádku. Taková je výbava policejního vrtulníku, který začala využívat policie na Ostravsku.

Pro policisty na Ostravsku bude snazší pátrání v horských terénech nebo sledování ujíždějících zločinců. Ode dneška totiž mají vlastní leteckou základnu, ze které vrtulník vzlétne do pěti minut. Dosud sem cestoval stroj až z Brna, teď bude střídavě na jihu Moravy a právě v Ostravě.

„Tohle je pracoviště palubního operátora, který obsluhuje taktická zařízení, jako je například termokamera nebo denní kamera, pro potřeby pátrání a snímkování hlavně v nočních hodinách,“ vysvětluje při prohlídce policista.

Pavel Forst je pilotem 31 let a nádherně nablýskaný modrý policejní vrtulník si nemůže vynachválit.

„Jsme letecká služba policie, což je útvar s celorepublikovou působností. Něco jako na úrovni FBI ve Spojených státech amerických. Takže působíme roky po celém území České republiky. Beskydy nebo Jeseníky nejsou pro nás neznámý terén,“ ujišťuje pilot.

Doposud museli policisté čekat, až jim přiletí na pomoc vrtulník z Brna. Mnohokrát se přitom stalo, že se kvůli počasí vůbec nedočkali.

„Ne vždy jsou klimatické podmínky, aby mohl přiletět. Někdy i nad Moravskou bránou visí mraky a u nás je pěkně. A když je nějaká pátrací akce nebo nám někdo ujíždí a páchal předtím závažnou trestnou činnost – na to všechno se vrtulník využívá,“ potvrzuje krajský policejní ředitel Tomáš Kužel.

Policejní ředitel připomněl nedávné utkání ostravského Baníku v Opavě, kdy do poslední chvíle nebylo jisté, zda vrtulník z Brna bude moci přiletět. „Ač jsme měli vše připraveno, trnuli jsme, jestli vrtulník přiletí. Na Brněnsku byla taková mlha, že nemohl vzlétnout. Nakonec přiletěl, takže jsme byli hrozně rádi. A to jsou situace, kdy ten vrtulník fakt potřebujete,“ dodal Kužel.

Náklady na stavbu tohoto hangáru dosahují necelých 20 milionů korun. Na investici se podílel Moravskoslezský kraj a ostravská radnice.

autor: ada
Spustit audio