Ostrava nebo Opava dnes postoupí do první fotbalové ligy

28. květen 2017

Fotbalové fanoušky ze severu Moravy čeká hektický den. Rozhodne se o tom, který ze dvou klubů postoupí spolu s Olomoucí do první ligy - jestli to bude Baník Ostrava anebo Opava, která před pár dny zůstala těsně před branami postupu do evropských soutěží. V obou městech se dnes bude hrát o všechno.

Baník i Opava mají to, co mohou leckteré prvoligové kluby závidět – burácející stadiony a věrnost fanoušků. Pro opavské je tato sezóna nejlepší za mnoho posledních let.

Opava je zatím třetí v tabulce druhé ligy o jediný bod za Baníkem. Fanoušci obou tradičních moravskoslezských rivalů budou napjatě sledovat oba stadiony současně. Mohlo by to vyjít, doufá útočník SFC Opava Tomáš Smola.

„Samozřejmě bychom chtěli postoupit do ligy. Chtěli bychom něco oslavit, když se nepovedl ten pohár,“ říká útočník.

Spolu s dalšími spoluhráči se fotí u kašny před opavským magistrátem. Velká betonová koule tady má teď fotbalové barvy a celá je jedním velkým logem klubu.

Pro jednu z opavských fotbalových ikon Zdeňka Pospěcha to dnes bude poslední zápas kariéry. „Sice nám chyběl ten poslední krůček ve finále poháru, ale musím říct, že to oceňují všichni lidé v Opavě – že chodí na fotbal, že se jim to líbí. A to je nejdůležitější,“ říká fotbalista.

Nervozitu přiznává i opavský primátor Radim Křupala (ČSSD). I proto, že právě teď v těchto dnech čeká nabídky investorů. Město prodává většinový balík akcií v klubu SFC.

„Velkou devizou jsou fanoušci, kteří tvoří velkou kulisu. Věřím, že investory to nenechá chladnými a koncem května budeme mít nabídky na spolupráci,“ věří primátor.

Jisté je jediné. Ať už postoupí Ostrava nebo Opava, první ligu obohatí klub, který přinese pořádnou porci fotbalové atmosféry.

autor: mrk
Spustit audio