Ostrava ohlásila zájem velkého investora. V Mošnově má vzniknout logistické centrum

19. říjen 2017
Dobré odpoledne

V průmyslové zóně města Ostravy v Mošnově by mohlo vzniknout velké logistické centrum s železničním terminálem. Chce ho tam vybudovat dceřiná společnost německé firmy Deutsche Bahn DB Schenker. Vedení Ostravy potvrdilo, že se společností jedná o prodeji pozemků.

„Jedná se o vybudování multimodálního logistického centra na rozloze bezmála 54 hektarů. Záměrem je postavení v podstatě 155 tisíc metrů čtverečních hal a kontejnerového překladiště,“ informuje ostravský primátor Tomáš Macura (ANO).

Podle něho by to mohlo pomoci i ostravskému letišti. „My počítáme s tím, že budoucnost letiště je spíše než v osobní v té nákladní přepravě. Je tam synergie s firmami, které už v zóně působí,“ dodává primátor.

Město plánuje vybudování logistického centra v Mošnově, kde je možné kombinovat všechny druhy dopravy, už mnoho let. S tím cílem v minulosti pronajala pozemky firmě HB Reavis, které se ho ale nepodařilo naplnit.

Jestli se město dohodne s firmou DB Schenker, bude jasnější za měsíc, kdy její zástupci také přijedou do Ostravy svůj projekt podrobně představit. „Věříme, že se konečně podaří záměr zrealizovat a že přinese čerstvý vítr do té lokality,“ doplňuje šéf odboru strategického rozvoje města Václav Palička.

Zdůrazňuje, že jde o společný zájem vedení města a kraje. „Kraj samotný má ještě pozemky, které právě bude věnovat na multimodální cargo. A vlastně i to celé jednání s investorem i veškerá činnost je v úzké spolupráci s Krajským úřadem v Ostravě,“ dodává Palička.

Mluvčí krajského úřadu Miroslava Chlebounová pouze potvrdila, že hejtmanství se lokalitou zabývá. „Moravskoslezský kraj souběžně jedná s více investory. Detaily ani stav jednání nezveřejňujeme. Samozřejmě budeme rádi, když se zóna zaplní a vzniknou tak nová pracovní místa,“ uvedla mluvčí.

První část přepravního terminálu by měla stát v roce 2021. Kompletně by měl být hotov v roce 2023. Práci by tam mohlo získat několik stovek lidí. V současné době je v mošnovské zóně skoro 4000 pracovních míst a stále jsou tam ještě volné pozemky.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio