Ostrava přišla s další alternativou pro vědecko-technologický park

2. říjen 2016
Dobré odpoledne

Rozšíření Vědecko-technologického parku Ostrava se dál komplikuje. Město pro tento svůj strategický záměr roky vykupovalo pozemky u porubského lesa a dalo za ně 100 milionů korun. Teď se ale možná vrátí úplně na začátek.

Vedení radnice hledá náhradní lokalitu, protože narazilo na masivní protest tamních obyvatel, kteří nechtějí přijít o své nejoblíbenější výletní místo.

„Bydlím tady nedaleko, s dětmi a se psem tady chodíme na procházku a bereme to jako zelené plíce porubské části města,“ říká sympatizant petice Karel Hájek.

„Je to tady pro nás důležité. Postavit tady nějaké monstrum – co by nám tu potom zbylo?“ dodává další obyvatelka Poruby Kamila Štěpánková.

Petici podepsalo přes 10 tisíc lidí. Vedení Ostravy záměr zatím pozastavilo a hledá náhradní lokality. Jednu ze tří vytipovaných už vyloučilo. Podle primátora Tomáše Macury (ANO) není bezproblémová ani druhá a třetí varianta.

„Objevila se další možnost, a sice území brownfieldu mezi Novou Karolinou a Dolní oblastí Vítkovic,“ říká primátor. Města má naději, že tam získá celý blok pozemků. „Pokud se to podaří, tak chceme zadat určitou studii celé té oblasti,“ dodává.

Signatářům petice se sice nově posuzované místo líbí, zároveň jsou netrpěliví. „Je zde problém, že se celá věc posouvá na začátek. Proto se bojíme, že by se jednalo o další odsunutí. My požadujeme vyškrtnutí Myslivny, protože alternativy existují. Bylo to opakovaně prokázáno,“ vysvětluje člen petičního výboru Martin Bobek.

Podle primátora to tak není. „Abych mohl já předstoupit před zastupitele a říct jim – odpískejme těch sto milionů korun, tak jim musím ukázat nějakou dostatečně věrohodnou alternativu a tu v tuto chvíli nemáme.

Město připouští, že v již postaveném Vědecko-technologickém parku je ještě stále dost místa pro další inovační firmy. Jeho rozšíření přesto řadí k prioritám.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio