Ostrava se připojila k pietní vzpomínce na oběti obou světových válek

12. listopad 2016

Velká část z nich už běžně nenosí uniformu, přesto jsou minimálně svou duší nadále vojáky. Účastníků bojů za druhé světové války jsou v kraji už jenom desítky. Ti, kterým ještě slouží zdraví, se každoročně setkávají na den veteránů.

U památníku osvobození Ostravy v Komenského sadech se sešlo asi 150 válečných veteránů a také hostů. Kytici položil také plukovník Jan Ihnatík s doprovodem. 94letý plukovník Jan Ihnatík bojoval v uniformě československého armádního sboru od jeho založení až do konce druhé světové války.

„Bojoval jsem, co mě stačily síly. Zůstal jsem tady sám jak voják v poli. Ano, ti ostatní jsou už pryč, chlapci odešli na věčnost, což je škoda,“ říká plukovník.

Od loňských oslav zemřeli všichni zbývající velitelé tanků, kteří osvobodili Ostravu - generál Končický a plukovníci Šerák a Opočenský.

„V Moravskoslezském kraji v současné době žije ještě mezi námi 56 skutečně druhoválečných veteránů,“ říká plukovník Jaroslav Hrabec, ředitel Krajského vojenského velitelství v Ostravě.

Slavnostnímu aktu také přihlížejí děti z Mateřské školy Blahoslavova. „My jsme šli na vycházku, byli jsme u řeky a slyšeli jsme hudbu a viděli jsme tady vojáky, tak jsme se přišli podívat. Nevěděli jsme, že je dneska den veteránů,“ říká učitelka Jarmila Dymanusová s tím, že poté bude muset dětem ještě význam dne veteránů vysvětlit.

„Bylo to pěkné, že tam ti pánové připomněli ty události,“ hodnotí ceremoniál válečný veterán Jan Ihnatík.

Veteráni moderních konfliktů

Veterán Jan Ihnatík (uprostřed) přichází položit květinu k památníku osvobození

Oslavy dne veteránů se týkají také vojáků, kteří bojovali v moderních konfliktech. V kraji jich žije asi 550.

„Já bych zmínil jednoho veterána, který je pro tento kraj výjimečný. Je to pan major v záloze Vrtný, který se právě jako první zúčastnil jako specialista operace Pouštní bouře,“ dodává Jaroslav Hrabec s tím, že veteráni mají k dispozici několik programů péče o zdraví a začleňování do civilního života.

Setkání ke Dni veteránů v Komenského sadech
autor: Michal Polášek
Spustit audio