Ostrava zvažuje obnovu lanovky nad městem. Místo uhlí by ale vozila turisty

4. únor 2016

Ostravská radnice zvažuje obnovu lanové dráhy nad městem. Namísto průmyslových provozů by ale tentokrát propojila největší turistické atrakce. Vozíky s uhlím by tak nahradily moderní kabiny s turisty.

Lidé by tak mohli cestovat například mezi zoologickou zahradou a Dolní oblastí Vítkovice. Hlavní přestupní stanicí pro jednotlivé větve lanovky by mohla být Černá louka. V minulosti už tudy podobné vozíky, ale s uhlím, nad hlavami Ostravanů jezdily.

„To už je zapomenuto. Dnešní děcka už vůbec neví, že někdy tady taková lanovka byla,“ říká 65letý pan Břetislav. Dodnes vzpomíná, jak jezdil s uhlím po těch původních lanovkách. „Bylo to pěkné, taková klukovská zábava. A doma pak facek ažaž,“ směje se. Dnešním dětem by ale takový zážitek přál: „Kdyby to byla vyhlídková kabina, aby to bylo bez rizika.“

Atrakci by uvítal i pan Vítězslav, který už se podobným dopravním prostředkem svezl v zahraničí. „Patřilo to tady k tomu koloritu, tak proč by to tady zase nebylo? V New Yorku jsem jezdil taky lanovkou,“ říká.

Právě v zahraničí nebo i v českém Ústí nad Labem lanovky úspěšně fungují. V Ostravě je ale vše teprve na začátku. Nejprve chce mít město klíčovou studii, která ukáže, jestli je vůbec možné Zoo, Černou louku, Dolní oblast Vítkovice nebo Landek Park propojit.

„Podstatné pro tento projekt bude nejen ta analýza, kterou jsme zadali, ale také evropské peníze. A v případě potvrzení reálnosti projektu a zisku evropských peněz bychom se mohli městské lanovky v Ostravě dočkat velmi brzy,“ vysvětluje mluvčí ostravské radnice Andrea Vojkovská.

Kromě další atrakce pro turisty by lanovka navíc ve městě rozšířila nabídku ekologické dopravy a pomohla odlehčit trvale přetížené parkoviště u Zoo.

autor: stj
Spustit audio