Ostrava-Krásné Pole chce levnější hudbu pro obecní rozhlas

18. duben 2017
Zprávy , Zprávy

Ostrava-Krásné Pole už nebude pouštět obecním rozhlasem Karla Gotta, Hanu Zagorovou ani další zpěváky zastupované Ochranným svazem autorským. Radnice se kvůli zdražení poplatků rozhodla neprodloužit s tímto spolkem chránícím práva umělců smlouvu.

„Přišel nám návrh smlouvy na 12 tisíc. Dříve jsme platili něco kolem sedmi a už tato částka nám přišla hodně vysoká vzhledem k tomu, že hrajeme písničky několikrát do měsíce," vysvětluje lidovecký starosta obvodu Tomáš Výtisk.

„Problém je, že Ochranný svaz autorský nevypočítává poplatek z toho, kolikrát se písnička hraje, ale kolik je amplionů. Teoreticky bychom mohli zahrát skladbu jednou ročně a platili bychom 12 tisíc, což je nepřijatelné," dodává Výtisk s tím, že mají osmdesát amplionů.

Už brzy bude místní rozhlas hrát jiné písničky, které vyjdou levněji.

„Nově jsme zakoupili cédéčko a uzavřeli smlouvu s jejím vydavatelem. Zaručil se nám, že autoři nepodléhají autorskému právu a dal nám právo na padesát let tuto hudbu reprodukovat bez poplatku," upřesňuje Výtisk.

Obec si chce nahrát i vlastní hudbu.

„Máme tady kostelní sbor, jehož přáním by bylo vydat vlastní cédéčko. Rozhodli jsme se, že bychom jim pomohli a pokud by nazpívali i některé staré autory, kteří už nejsou licencovaní, tak bychom je také mohli používat při hlášení rozhlasu. S tímto cédéčkem počítám hlavně při vyhlašování pohřbů," doplňuje starosta.

Rozhlas funguje v Krásném Poli od roku 1949 a lidé jsou na něho zvyklí.

„Dozvíte se z něj zprávy a různé zajímavosti, co se děje. Nechala jsem si zahrát k narozeninám, nebo když bylo nějaké úmrtí. Oni k tomu složí i nějaké věty. Je to pěkné a je to tradice," popisuje místní rodačka Jana Koběrská.

Podle předsedy představenstva Ochranného svazu autorského Romana Strejčka většina obcí na nové zvýšení poplatků přistoupila. „Je to jeden z prvních, ne-li první případ. Jsme přesvědčeni, že sazba je pořád přiměřená," říká.

Krásnopolská radnice zatím nezrušila smlouvu na provozování hudby autorů zastupovaných Ochranným svazem autorským ve smuteční síni.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio