Ostravanka chtěla milionové odškodnění za znečištěné ovzduší. Soud její žalobu zamítl

Obyvatelka Ostravy neuspěla u soudu s žádostí o milion korun za dýchání znečištěného vzduchu. Pavla Skýbová žije v městské části Radvanice, kde jsou pravidelně překračovány imisní limity. Podala proto žalobu na ministerstvo životního prostředí, které je podle ní ve věci neaktivní. Městský soud v Praze sice řekl, že úřední postup státu nebyl správný, žalobkyně ale neprokázala svou újmu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Smog...

Smog... | Foto: F. Tichý

„Žalobkyně v průběhu řízení, ač byla poučena, neprokázala vznik tvrzené nemajetkové újmy,“ řekl soudce Martin Jachura.

K městskému soudu v Praze z Ostravy Pavla Skýbová nepřijela. Zastupoval ji právník Pavel Černý, který jí doporučí dovolání k Nejvyššímu soudu.

Sama Skýbová Českému rozhlasu řekla, že na radu dá a že bude chtít bojovat dál. „Asi kdybych prokázala, že třeba umírám, měla bych nárok na nějakou újmu. Nesmířím se s tím,“ uvedla.

Po ministerstvu životního prostředí Skýbová požadovala milionové odškodnění za nečinnost a nesprávný úřední postup.

„Ministerstvo odmítá, že by zmíněné lokální překračování imisních limitů pro některé znečišťující látky mělo jakoukoli souvislost s údajným nesprávným úředním postupem,“ sdělila mluvčí Petra Roubíčková.

Ministerstvo žalují další

Resort také dlouhodobě tvrdí, že pokládá kvalitu ovzduší v Moravskoslezském kraji za svou prioritu. Na zlepšení prý proudí peníze z evropských fondů i národních zdrojů.

Skýbová ale není jediným obyvatelem Ostravy, který žaluje ministerstvo životního prostředí. Milion korun chce po resortu kvůli znečištěnému ovzduší také Vladimír Burda. Ten tvrdí, že chodí například na procházku se psem po ostravských Radvanicích raději s dýchacím respirátorem.

Celá jeho rodina má prý navíc zdravotní problémy a odstěhovat se nemůže, protože jejich domek by nikdo nekoupil. Jeho žalobu začal projednávat minulý týden Obvodní soud pro Prahu 10. Jednání ale přerušil do doby, než soud vynese pravomocný rozsudek ve sporu Pavly Skýbové.

Ovzduší v Moravskoslezském kraji je dlouhodobě nejhorší v Česku. Jeho kvalitu ovlivňuje nejen průmysl a doprava, ale i topení v domácnostech nebo škodliviny, které vítr přináší ze sousedního Polska. Ministerstvo argumentuje mimo jiné tím, že tento nárok už je promlčený.

Veronika Hlaváčová, Michal Polášek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme