Ostravě se vrátí zpět historická budova bývalých jatek

23. červen 2016

Zchátralá historická budova jatek v centru Ostravy dostala šanci vrátit se do lepších časů. Cennou budovu totiž koupí od privátního vlastníka město, které ji chce opravit a využít jako kulturní centrum. Záměr podpořili po dlouhé diskusi i ostravští zastupitelé. Opozice ale namítá, že cena za záchranu památky je moc vysoká.

Bezmála 80 milionů korun zaplatí město za budovu jatek včetně sousední prodejny a parkoviště. Diskuse zastupitelů byla ale dlouhá a výsledek nejistý.

„Říká se konec dobrý, všechno dobré. Takže jsem rád, že se nám podařilo získat od zastupitelstva souhlas s nákupem objektu Bauhausu včetně historické budovy městských jatek. Jsme tedy zmocněni uzavřít smlouvu,“ říká primátor Ostravy Tomáš Macura (ANO).

Opoziční ČSSD i KSČM nákup kritizovaly. Cena je podle nich vysoká. „Na těch jatkách se 22 let neudělalo vůbec nic. Dokonce kupující nebyl vpuštěn do objektu, takže nezná přesný stav toho objektu. Neznám případ, kdy by si někdo něco koupil, a nemohl se dostat dovnitř a zhodnotit stav,“ namítá zastupitel Kamil Bednář (ČSSD).

Podle znaleckého posudku je hodnota areálu přes 90 milionů korun, tedy o 10 milionů více, než za něj zaplatí město.

„Pro nás je to cena, za kterou to má smysl. I ekonomicky. Ale ten nákup není jen v rovině ekonomické kalkulace, my kupujeme zpátky kus historie Ostravy a chceme ho skutečně využít, tak aby tam vznikl prostor, který bude chloubou města,“ dodává Macura.

Soukromý majitel si jatka spolu s okolními pozemky koupil od centrálního městského obvodu před více než 20 lety, a to za 38 milionů korun. Postavil tam hobby market, jatka ale nechal chátrat, město se je proto dlouhodobě snažilo získat zpět.

Městská jatka

„Je naší povinností zachovat tady jakousi hodnotu. Zkuste zbourat Hradčany – pro nás jsou to Hradčany nebo taková malá Malá Strana. Takže to je ta hodnota,“ zkouší přirovnat zastupitel Vladimír Kulil (ANO).

Náklady na opravu jatek přesáhnou podle odhadů 100 milionů korun. A několik milionů bude stát i obnova bývalého hobbymarketu. Tam se přestěhuje galerie současného umění Plato.

Opuštěný hobbymarket

„Nejsou tam zdi, je tam hodně světla, nedodržíme klimatické podmínky. Ale proto je to pro nás zajímavé, protože současné umění je disciplína, která umožňuje různé typy projektů,“ naznačuje ředitel Galerie Plato Marek Pokorný.

Kultuře mají sloužit po opravě i samotná jatka.

autor: iha
Spustit audio