Ostravská neziskovka Jekhetane zabodovala v soutěži Roma Spirit 2014

9. listopad 2014
Zprávy , Zprávy

Pomáhá jim s dětmi, nabízí odborné rady nebo doprovod na úřady. Ostravská nezisková organizace Jekhetane si teď za svou dlouholetou práci s Romy v Ostravě-Přívoze, na Odersku a Šumpersku vysloužila nominaci do užšího výběru v soutěži Roma Spirit 2014.

Jen v Ostravě-Přívoze už pomohla zhruba třem stovkám rodin, byla mezi nimi i Sylvie Mižigárová. „Pomáhám s dětmi, děláme úkoly, hrajeme si s nimi, cvičíme. Děláme výtvarku, připravujeme se do školy,“ popisuje.

„Málokde Romy chtějí. Já, když jsem byla na úřadu práce, těžko jsem sháněla práci. Většinou Romy nechtěli, vymlouvali se,“ dodává paní Mižigárová.

Dnes dvojnásobná matka do Jekhetane začala chodit s málomluvným synkem a pak se jí práce zalíbila natolik, že tam zůstala.

„Paní Sylvu znám mnoho let, vlastně od jejího útlého mládí. Samozřejmě byla nejprve naší klientkou, pak se staly klienty její děti,“ upřesňuje ředitelka organizace Helena Balabánová.

Sylvie nejprve pracovala jako dobrovolnice a pak dostala smlouvu. „Myslím, že je to bezvadný odrazový můstek pro její další pracovní aktivitu,“ dodává Balabánová.

Nakonec se Sylvii Mižigárové podařilo z vyloučené lokality odejít jinam. Vlastními silami a jen s drobnou pomocí neziskovky se dostala z bytu ve vyloučené lokalitě do bytu v centru města.

02691422.jpeg

„Sousedé si mysleli, že budou vykradeni, že to tam bude rozbité a podobně. A teď nevidím žádný problém,“ říká paní Mižigárová.

Nominační porota Roma Spirit teď dodala pracovníků Jekhetane sílu do další práce. „Je to taková satisfakce, zadostiučinění. My jsme za tu nominaci vděční a děkujeme,“ dodává ředitelka Helena Balabánová.

Roma Spirit vyvrcholí 10. prosince v Pražské křižovatce.

autor: Jana Jeckelová
Spustit audio