Ostravská zoo dnes otevřela Pavilon evoluce

2. duben 2015
Zprávy , Zprávy

Místo těsných betonových ubikací prostorný domov. Opice v ostravské zoo si užívají nový pavilon evoluce, který se pro návštěvníky otevřel právě dnes.

Připomíná skutečný deštný prales. Je plný zeleně a lidem se tam budou mlžit brýle a objektivy fotoaparátů.

"Ta výsadba je bohatá, i ten kořenový systém a lijány. To všechno by mělo lidem evokovat procházku pralesem. Pavilon je stavěn na dvě patra. Když návštěvníci vyjdou do prvního patra, tak jako by vystoupili do stromového patra, kde se většina primátů hlavně zdržuje," popisuje mluvčí zoo Šárka Kalousková.

Nový pavilon, jehož vybudování stálo přes 140 milionů korun, obývají mimo jiné šimpanzí samičky a jedna z největších skupin vzácných kočkodanů Dianiných na světě.

Návštěva nejdražší stavby v historii zoo slibuje nezvyklé zážitky. Například budeme moci sledovat opice v obřím výběhu i z toalety. "Je to takové netradiční řešení, ale návštěvníci budou moci pozorovat opice i během čekání ve frontě na toaletu," upřesňuje Kalousková.

Při stavbě Pavilonu evoluce v zoo pamatovali i na hůře pohyblivé. "Je zde výtah pro maminky s kočárky, pro starší či handicapované spoluobčany, aby si mohli vychutnat pohled z obou dvou pater," říká ředitel ostravské zoo Petr Čolas.

autor: iha
Spustit audio