Ostravská zoo otevírá sloní pavilon s novým mládětem. Zatím jen na hodinu denně

27. červenec 2017

Ode dneška budou mít návštěvníci ostravské zoo možnost spatřit mládě slona indického. Pavilon slonů byl dosud uzavřen, aby měla matka s dnes už dvacetidenním mládětem klid. Prozatím chovatelé otevřou sloninec jen zhruba na hodinu denně. Více to neupřesnili. Bude záležet na stavu matky.

„Slůňátko jsme viděli, měli jsme štěstí. Tam jde,“ ukazuje návštěvnice, která spolu s několika dalšími zahlédla malého samečka Chandru přes skleněné dveře sloního pavilonu.

Dnes, pokud nenastanou komplikace, se někteří lidé podívají i dovnitř. „Ta hodina nebude stanovena přesně. Budeme to řešit podle provozních podmínek a podle stavu, jak se bude cítit slonice, jestli bude v pohodě a tak. Abychom ji postupně přivykali. Předpokládáme, že těch návštěvníků se přijde podívat hodně, a nechceme to uspěchat,“ říká ošetřovatel Ondřej Matěj.

Z vývoje slůněte má on i celý tým radost. „Slůně pravidelně spí, perfektně pije, matka Vishesh se ohromně zlepšila. První nervóznější dny jsou pryč, slůně si hraje. Samozřejmě se snaží hledat různé zdroje zábavy, zkouší, seno, trávu a všechno, co mu přijde pod chobot, si strká do huby,“ popisuje.

K mláděti se zatím ošetřovatelé moc nepřiblížili. „Zatím jsme jim do toho nezasahovali, takže váhu ani výšku zatím neznáme. Je to na něm – postupně se k nám přibližuje, ale je to ještě velmi bojácný kluk a ještě od nás utíká,“ dodává Matěj.

I nadále bude podle něho nejdůležitější nenarušit matčin klid. „Když je nervózní matka, je vystresované mládě. A stát se ještě může cokoliv. Další vývoj, který přijde po tom sání mléka, je, aby mládě ochutnalo matčin trus. Tím si obohatí střevní mikroflóru a poté už začne samo žrát seno, trávu,“ vysvětluje ošetřovatel.

Slonice Vishesh rodila už třikrát, předchozí dvě mláďata ale zemřela. Proto je zahrada se zpřístupněním slonince velmi opatrná.

„V okamžiku, kdy by se ukázalo, že matka je nervózní a mohlo by to nějakým způsobem ohrozit zdraví toho malého mláděte, pavilon by se musel ihned uzavřít. Pak za pár dní nebo týdnů, když bude vše v pořádku, sloninec zase normálně a natrvalo otevřeme, aby mládě viděl každý návštěvník,“ potvrzuje ředitel Petr Čolas.

Ostravské sloní stádo je momentálně bez samce. Otec mláděte musel být utracen. Zahrada shání prostřednictví evropského koordinátora chovu náhradu.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio