Ostravská zoo si připsala další chovatelský úspěch. Narodilo se první mládě lemura mongoze

24. květen 2017
Zprávy , Zprávy

V ostravské zoologické zahradě se podařilo rozmnožit kriticky ohrožený druh madagaskarského lemura mongoze. Ten je vzácný nejen v přírodě, ale také v chovech v lidské péči, a každé mládě je tak velmi důležité pro zachování tohoto lemura pro příští generace.

Příchod nové samice vzácného madagaskarského lemura loni na podzim znamenal pro chovatele v ostravské zoologické zahradě velkou naději na rozmnožení tohoto kriticky ohroženého druhu. A naděje se naplnila – mládě se narodilo 5. dubna.

„Jedná se o historicky první mládě, které se narodilo nejen v ostravské zoo, ale i v rámci ostatních českých a slovenských zoo. Matkou mláděte je třináctiletá samice, kterou ostravská zoo získala v říjnu 2016 ze Zoo Le Pal ve Francii,“ upřesnila mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková.

Samice v minulosti odchovala dvě mláďata – v obou případech to byli samci narození v roce 2011 a 2012. Má tedy už dostatečné zkušenosti, aby se podařil odchov i jejího třetího potomka.

„Pohlaví mláděte zatím neznáme a nebudeme znát minimálně prvního půl roku. Obě pohlaví se rodí zbarvená jako samice, teprve v šesti až osmi měsících se maska změní podle pohlaví,“ vysvětluje vrchní chovatelka Jana Kanichová.

Měsíční mládě

„Velmi bychom si přáli, aby to byla samička, protože těch je v evropské populaci velký nedostatek,“ dodává.

Celková populace v evropských zoologických zahradách čítá méně než 50 jedinců, z nichž je asi 30 samců a 18 samic. Z těchto je sestaveno 16 chovných párů. Za posledních pět let se však rozmnožily pouze čtyři z nich. Z šesti narozených mláďat přežila čtyři.

autor: tif
Spustit audio