Ostravská zoo uspěla v soutěži Bílý slon s thajskou rybkou

21. duben 2017
Zprávy , Zprávy

Chov vzácné ryby přinesl ostravské zoologické zahradě ocenění za péči o ohrožené druhy v soutěži Bílý slon. Odchov razbory menamské byl v soutěži odbornou komisí oceněn druhým místem v kategorii Ostatní.

„Velmi si tohoto ocenění vážíme,“ uvedla mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková s tím, že ostravští chovatelé by teď chtěli vytvořit takzvanou záložní populaci.

„Úkolem moderních zoologických zahrad je chovat zejména ohrožené druhy zvířat, kterým ve volné přírodě hrozí bezprostřední vyhubení, a vytvářet jakousi záložní, geneticky stabilní populaci pro případ, že by v přírodě opravdu došlo k vyhubení,“ vysvětlila mluvčí.

Dle mezinárodní databáze Species360 je rybka razbora menamská chována pouze ve dvou zoo na světě – kromě té ostravské ještě v Zoo Wroclaw, která je získala a odchovala jako první.

Razbora menamská (Trigonostigma somphongsi) je drobná kaprovitá rybka, která se vyskytuje pouze v Thajsku a patří ke kriticky ohroženým druhům. Dorůstá do velikosti 2,5 – 3 cm, přičemž sameček je menší než samice. Má štíhlejší tělo a oproti samici je i barevnější.

Ryba byla vědecky popsána teprve v roce 1958. Následujících 20 let byla dokonce považována za vyhubenou kvůli ztrátě habitatu a degradaci životního prostředí. Dnes se vyskytuje pouze v povodí řeky Mae Khlong zvané také Menam-Meklong (odtud český název).

autoři: tif , Dominika Škrabalová
Spustit audio