Ostravské hutě snížily emise prachu na historické minimum

Hutní firma ArcelorMittal Ostrava vypouští do ovzduší nejméně prachu v historii. Emise přímo z komínů klesly na 500 tun ročně. V 70. letech to bylo téměř 40 tisíc tun. Podařilo se to díky vybudování nových technologií čištění a filtrace za 2 miliardy korun s výrazným přispěním Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Množství oxidu uhličitého v atmosféře bylo loni rekordně vysoké. Ilustrační foto.

Množství oxidu uhličitého v atmosféře bylo loni rekordně vysoké. Ilustrační foto. | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Hutní podnik za dvě miliardy korun vybudoval 13 zařízení, která ročně zachytí o 520 tun prachu více než dosud.

„Hodnota 500 tun prachu za rok je zhruba na 50 procentech toho, co nám ukládá legislativa. Jak integrovaná povolení vydávaná krajských úřadem, tak evropská legislativa vyjádřená nejlepšími dostupnými technikami,“ potvrdil Petr Baranek z ArcelorMittal Ostrava.

Přehrát

00:00 / 00:00

O ekologizace průmyslových provozů diskutovali ředitel pro vnější vztahy firmy ArcelorMittal Jan Rafaj a právnička sdružení FrankBold Petra Giňová

Nová ekologická zařízení dnes slavnostně pokřtili ministři životního prostředí Richard Brabec a průmyslu Jan Mládek. Podle ministra Mládka jde o velkou výhodu na ocelářském trhu.

„Čínská lidová republika má nadkapacitu větší než je výroba Evropy a je tlak na zavírání ocelářských provozů. Bral bych to jako signál, že to se nebude týkat ArcelorMittal,“ dodal Mládek.

Podle viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy a ředitele vnějších vztahů firmy ArcelorMittal Jana Rafaje realizovala společnost projekty s ohledem na novou legislativu v České republice i v Evropské unii.

„Dlouhodobě jsme také hledali další možnosti, jak ještě vylepšit naši stopu na životním prostředí. Nakonec jsme implementovali téměř na všech zařízeních projekty nejlepších dostupných technologií, které dnes svět zná,“ popisuje Rafaj.

„Dnes vlastně ani na západ od nás, ani na východ nenajdete čistější provozy, než jsou v tomto regionu. Nikde kolem nás neplatí takhle přísné limity.“

I přesto ale patří Moravskoslezský kraj spolu s některými regiony v Polsku k nejznečištěnějším oblastem Evropy.

„Je to z velké části právě kvůli vysoké koncentraci průmyslu, takže předpokládám, že tato velká ekologizační opatření pomohou snížit to znečištění,“ vysvětluje právnička Odpovědné energie konsorcia Frank Bold Petra Giňová.

„Ovšem je otázkou, do jaké míry budou účinná, protože každé ekologizační opatření má jen určitou účinnost.“

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme