Ostravské hutě vybudují velkou skládku pro uhlí ze zámoří

27. listopad 2017

Hutě a železárny na Ostravsku řeší dříve těžko představitelný problém. I když stojí blízko dolů, chybí jim uhlí. Souvisí to s postupným útlumem těžby na šachtách společnosti OKD, která bývala stoprocentním dodavatelem. Stále více uhlí se musí dovážet až ze zámoří.

Koksovna společnosti ArcelorMittal Ostrava. Právě tady se připravuje obří venkovní skládka uhlí, aby bylo možné udržet výrobu, potvrdil Rostislav Kunčický, vedoucí výrobního úseku.

„Problémy jsou dva. Ten první je logistický, jak to uhlí dopravit z přístavu po železnici do Ostravy. A druhá věc je skladování. Skládka je uvažována v areálu koksovny tak, aby pokryla cca měsíční až dvouměsíční dobu, než nám ty lodě připlují ze zámořských přístavů,“ vysvětlil Kunčický.

Skládkovat se bude až 200 tisíc tun uhlí, protože přerušovat výrobu koksu prakticky nelze. „Připravujeme tzv. studii EIA, která má posoudit rizika spojená s tímto skladováním a stanovit opatření pro skladování,“ dodal Kunčický.

Ostravské hutě měly dlouho velkou výhodu v porovnání s podobnými závody jinde v Evropě. Díky dolům doslova za humny přivážely vlaky vytěžené uhlí v podstatě za pár hodin.

„Dosud jsme venkovní skládku nepotřebovali, protože uhlí z OKD nám chodilo plynule. Stačila nám krytá skládka se zásobami na pár dní, abychom překlenuli nějaké svátky. Situace se teď mění, protože OKD oznámilo horizont ukončení těžby, a pak také od roku 2015 kvůli situaci v OKD už ty dodávky nejsou tak pravidelné a plynulé, jako bývaly,“ poznamenala mluvčí ArcelorMittal Ostrava Barbora Černá Dvořáková.

Na uhlí z OKD připadá asi 70 procent. Další část je z Polska, kde se ale také předpokládá pokles dodávek. A zbytek už připadá na zámoří.

Ve stejné situaci jsou také Třinecké železárny. Ty už začaly kvůli tomu dovážet uhlí i z Kanady.

autor: mrk
Spustit audio