Ostravské planetárium po třech letech přivítá první návštěvníky

30. listopad 2014

Ostravští fanoušci hvězd se dnes vypraví do vesmíru. Poprvé po třech letech si projdou opravené porubské planetárium. Dospělí i děti si v některých místnostech nově ověří přírodní zákony nebo si vyzkoušejí řízení vesmírného vozítka.

Modernizace za zhruba 150 milionů korun se i přes problémy stavební firmy VOKD podařilo dotáhnout do konce. Starý sál se teď lidem před očima promění v rozzářenou oblohu, která je při tradičních pořadech vtáhne přímo do centra dění. V dalších místnostech i prosklených chodbách pak najdou interaktivní panely a exponáty.

„Nejvíce se mi líbí měsíční vozítko. Jezdí, umí se otočit. Líbí se mi i další věci tady, ale to autíčko víc,“ říká jedenáctiletý Vojta.

Rychlost, s jakou se vozítko pohybuje, není bůhvíjaká. Je reálná. Taková, jakou se pohybuje na Marsu.

„To vozítko stavěli dva pracovníci po dobu třech měsíců. Asi nejnáročnější je přijít na to, jak se ty všechny kostičky mají poskládat. Teď už je to jen ve fázi doladění softwaru, aby to dokázalo dělat bezpečně všechny pohyby, aby to děti náhodou neponičily, když budou zkoušet nárazy do stěny,“ říká s úsměvem David Fojtík z fakulty strojní VŠB-TU Ostrava.

Kromě řízení vozítek na Marsu si návštěvníci mohou také vyzkoušet, jaké je to vznášet se ve volném prostoru ve vesmíru. Je toho ale více, co si lidé mohou vyzkoušet a osahat. Cílem bylo dosáhnout co největší interaktivity.

„Myslím, že je to úžasné. Je příjemné vidět všechny ty technologie, které tady máme, jak to všechno funguje. Myslím, že je to ukázka toho, jak zase získat mladé lidi pro přírodovědné a technické obory,“ míní rektor technické univerzity Ivo Vondrák, který si vše prošel.

Některé expozice se mohou postupně měnit. Na stropech je spousta zásuvek, které nabízejí další využití některých místností.

autor: stj
Spustit audio