Ostravsko dostane od státu další miliardu korun na zlepšení ovzduší

22. únor 2018
Zprávy , Zprávy

Moravskoslezský kraj dostane na zlepšení ovzduší další miliardu korun – z velké části na výměnu starých kotlů. Lidé budou moci kromě kotlíkových dotací využít také státní bezúročnou půjčku.

Tato nabídka je podle ministra životního prostředí v demisi Richarda Brabce (ANO) určená hlavně nízkopříjmovým rodinám. Tedy i lidem, kteří nemají úspory na předfinancování ceny kotle.

„Aby ti lidé vlastně okamžitě zaplatili rozdíl mezi dotací a mezi cenou kotle, tak abychom jim vlastně cestou dotace a bezúročné půjčky umožnili si takový kotel pořídit,“ vysvětlil ministr.

Nabídka bezúročných půjček k dotacím na výměnu kotlů se začne v Moravskoslezském kraji zkoušet v příštím roce, potvrdil ředitel Státního fondu životního prostředí (SFŽP) Petr Valdman. Spolupracovat budou také obce.

„Tím chceme nabídnout možnost předfinancovat sto procent z prostředků SFŽP, které jsou distribuovány přes obec ke konkrétnímu člověku. Až pak dostane člověk dotaci od kraje, tak tu dotační část vrátí kraji a ten zbytek, rozdíl, bude v rámci bezúročné půjčky postupně splácet obci,“ dodává Valdman.

autoři: mrk , tif
Spustit audio