Ostravsko-opavská diecéze oslaví 15. výročí vzniku

2. červen 2011
Zprávy , Zprávy

Před patnácti lety přepisovala katolická církev v naší zemi své hranice. Po 250 letech neúspěšných snah se podařilo části moravských biskupů prosadit vyhlášení samostatné ostravsko-opavské diecéze. Vznik nejmladšího biskupství rozdělením Olomoucké arcidiecéze, která patřila k největším v Evropě, provázely diskuse o podobě hranic, názvu i sídle. Dnes se mezi katolíky diskutuje hlavně o tom, jak oslovit nábožensky chladnou veřejnost.

Kostelní hodiny ve Starém Bohumíně odbíjejí osmnáct hodin. Uvnitř kostela čeká několik lidí na večerní bohoslužbu, pár dalších přichází na poslední chvíli. Na kole přijíždí i paní Daniela.

„Já spíš s Bohem jsem takhle nějak spojená v samotě a v soukromí. Zajdu si do kostelíčka, ale takové ty věci asi moc nevnímám,“ říká.

Paní Daniela potvrzuje trend mezi věřícími, kteří by se bez pravidelné návštěvy kostela klidně obešli. Ze 420.000 katolíků v diecézi do něj pravidelně chodí asi 70.000. Starobohumínský kostel ale patří k těm, kde návštěvníků neubývá, právě naopak.

„V roce 1999 v celé farnosti chodívalo do kostela kolem 120 lidí, teď jich chodí asi 250, počítá s radostí farář Kalikst Mryka, který se rád setkává s lidmi i po bohoslužbách. Člověka, který si přijde pro radu nikdy neodmítne. To je podle něj důležité.

„My sami jako kněží musíme najít tu správnou cestu přístupu k lidem. Hodně farností nemá kněze a to je ten problém, který je největší. Že nemáme dostatek kněží,“ dodává farář.

Bez lidí, jako je bohumínský farář, se mladá diecéze neobejde, říká její biskup František Václav Lobkowicz. Je totiž jedním ze 40 polských kněží, kteří v ní působí.

„Bez jejich pomoci bychom si dnes jen těžko dávali rady,“ přiznává první ostravsko-opavský biskup, duchovní správce dost nesourodého území.

Vznik nového duchovního centra v Ostravě životu církve prospěl, shoduje se s biskupem Lobkowiczem i farář Kalist Mryka.

„Pocit té blízkosti toho lidu božího – máme kněze, máme biskupa, takže to může působit na nás jenom dobře,“ dodává.

Hlavní oslavy propuknou 16. října na Slavnost hlavní patronky diecéze svaté Hedviky.

Spustit audio