Ostravský magistrát chce spustit ve městě systém veřejného sdílení kol

22. září 2016

Neztrácet čas při čekání na tramvaj nebo nervy za volantem. Tak to budou už v příštím roce moct lidé v Ostravě vyměnit za cestování na kole. Město totiž připravuje samoobslužnou půjčovnu kol.

V první fázi má fungovat v širším centru Ostravy. Samotné centrum města, Zoo, nebo třeba Dolní oblast Vítkovic. To jsou příklady míst, kde už by si příští rok mohli lidé půjčit kolo.

„Rozhodli jsme se nejprve pro pilotní projekt na území centrálního obvodu. Stanic na tomto území by mohlo být až 40 a vychází to asi na 300 kol,“ říká náměstkyně ostravského primátora Kateřina Šebestová (ANO).

Radnice už začíná hledat provozovatele, který by měl novou službu na starosti. Město předpokládá, že za provoz půjčovny ročně zaplatí zhruba 5 milionů korun.

„Slibujeme si od toho, že lidé budou cyklistickou dopravu ve městě využívat více než auta, že budou také více využívat MHD. Ale bike sharing je i z důvodu propojení největších atraktivit ve městě. Někdo přijede vlakem, půjčí si kolo na hlavním nádraží a pohodlně se přemístí do centra,“ dodává Šebestová.

Lidem se nápad líbí

„Četla jsem různé články o tom a viděla jsem, že to v jiných městech funguje, takže dobrý nápad,“ říká například mladá maminka, paní Marie Krejčí. Na kole po Ostravě jezdí běžně, malého syna zatím vozí v sedačce. „Bydlím v Přívoze, takže využívám cyklostezku přes Komenského sady,“ dodává.

Půjčování kol by mělo být jednoduché. Stačit bude podle náměstkyně Kateřiny Šebestové platební karta případně ODISka a cena bude nízká.

Systém půjčování kol Rekola nově funguje v Teplicích

„Půlhodina až hodina zdarma, abychom vlastně ten zájem o půjčování kol rozšířili co nejvíce mezi lidi. A potom nějaká běžná sazba, jako kdybyste použili MHD,“ dodává náměstkyně.

Vedení města věří, že o půjčování kol bude zájem. Obyvatel se ptalo předem v dotazníkovém šetření a odezva byla kladná.

autor: iha
Spustit audio