Ostravský ‚mrakodrap‘ zůstává bez využití. Na přestavbu ani na demolici nejsou peníze

20. únor 2017
Zprávy , Zprávy

V Ostravě stále není jasné, jaká je budoucnost jedné z nejvyšších budov ve městě. Věžák na Ostrčilově ulici převzal centrální obvod. Teď neví, co s ním. Chtěl ho zkrátit o polovinu a přestavět na byty. Zatím ale na to nesehnal peníze.

Jedenadvacetipatrový dům z 60. let byl od začátku problematický a ve větru se kýval. Šest horních pater se nesmělo používat. Do roku 2013 byly ve spodní části kanceláře. Pak dostali nájemci kvůli plánované rekonstrukci výpovědi.

„Něco by se s tím mělo dělat, buď zbořit, nebo využívat. Každopádně by se měli rozhodnout rychle, když už to tři roky stojí,“ říká asi šedesátiletá paní Eva procházková. „Byla jsem i nahoře. Tam byl, myslím, statistický úřad. Pěkně se to tam kývalo, neměla jsem z toho dobrý pocit.“

„My jsme dům zakonzervovali s tím, že jsme tady chtěli realizovat startovací bydlení. V projektu jsme uvažovali o tom, že se budova sníží na deset pater, protože vzhledem k aktuálnímu stavu, požárním a jiným předpisům nelze tento dům využívat stoprocentně. Opravdu se v té době jevil nějaký dotační titul, akorát, že do současnosti nebyl vypsán,“ vysvětluje starostka Moravské Ostravy a Přívozu Petra Bernfeldová (Ostravak).

Podle původních plánů měla začít přestavba v roce 2014. „Bohužel se to tak zastavilo. Protože té budovy je škoda, jednáme s magistrátem a dalšími státními organizacemi, zda by ji nechtěli využívat jako kanceláře. Je to jedna z variant. Nechceme, aby to dlouho zelo prázdnotou,“ dodává starostka.

Doufá, že peníze se podaří sehnat co nejdříve. „Předpokládám, že ještě letos ty možné varianty pořešíme s městem a uvidíme,“ krčí rameny Bernfeldová.

Zabezpečení věžáku stojí obvod desítky tisíc ročně. Demolice by stála desítky milionů korun. Náklady na přestavbu radnice odhadla na 70 milionů korun.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio