Ostravský útulek hledá v nové kampani pány pro desítky svých svěřenců

5. listopad 2015
Zprávy , Zprávy

Ostravský útulek hledá v nové kampani pány pro desítky psů. Zvířata propaguje například na pexesu a jejich fotografie brzy obsadí i desítky laviček ve městě.

Městský útulek převzali nedávno do své správy od strážníků úředníci města. Veřejnosti chce radnice také ukázat, že po epidemii parvovirózy, kterou na začátku roku nepřežilo asi 40 psů, už je v útulku všechno v pořádku.

„Chtěla jsem pejska už odmalička a mamka mi ho teď tedy dovolila. Bylo lákavé vzít si pejska z útulku, protože koho znám, ten říká, že pejsek z útulku je stokrát vděčnější a že je to prostě láska na život. A je to tak,“ říká Natálie na procházce se svou Rony.

Ostravský magistrát hledá další podobné zájemce a do propagace útulku se tak město pustilo s větší vervou než dříve. Podle náměstkyně primátora Kateřiny Šebestové (ANO) je přesto zařízení plné.

„Paradoxně se nám teď v útulku narodila štěňata, takže kapacita je zase přeplněná, ale zájem o psy se zvýšil. Povědomí mezi dětmi i seniory je lepší a mají zájem,“ říká náměstkyně.

Třikrát týdně také nově zájemci mohou chodit psy z útulku venčit, nesmí ho ale pustit z vodítka. „Musí dbát zvýšené opatrnosti, nemá vyhledávat situace, kdy by se pes mohl začít chovat nějak nepřiměřeně. Je toho více,“ upozorňuje Šebestová.

Lidé, kteří opuštěného psa najdou, mohou zavolat odchytovou službu ostravského magistrátu nebo strážníkům. Město ale neslibuje, že všechny opuštěné psy do útulku umístí.

„Abychom předešli případům, kdy by kapacita našeho útulku nestačila, nasmlouvali jsme nějaké externí kapacity v okolí – Havířov, Dětmarovice a podobně. Ale může nastat situace, kdy prostě i tyto kapacity budou zaplněny, a v tom případě, bude-li ten pes zdráv, nebude-li zraněn a nebude ohrožovat své okolí, tak nezbude než ho po základním vyšetření nechat takzvaně jít. Na tom ale neshledávám nic zásadně špatného,“ říká primátor Ostravy Tomáš Macura (ANO).

V současné době je v útulku 149 kotců, město připravuje jeho rozšíření. Bezprizorních psů jsou totiž v ulicích města stovky.

autor: iha
Spustit audio