Ostravští celníci vyprazdňují sklady. Tisíce litrů zabaveného alkoholu prodají v dražbě

28. duben 2017

Ostravští celníci prodají v dražbě zabavený alkohol. A nebude ho málo. Ve skladech mají více než 160 tisíc litrů lihovin, které zajistili kvůli nezaplaceným daním. Stovky lahví teď slévají do velkých nádob.

Odzátkovat, vložit do velkého trychtýře a prázdnou láhev vyhodit do sběrné nádoby. A tak pořád dokola více než měsíc. Lahví jsou totiž stovky. Naštěstí není teplo a nejsou tady hejna much.

„Jedná se o 161 tisíc litrů lihu a lihovin, které se musí slévat do tisícilitrových barelů, tedy těch velkých kostek. Tato komodita bude předmětem prodeje v dražbě," potvrdila přípravy na prodej Pavla Zdobnická z celního úřadu pro Moravskoslezský kraj.

Stačil jeden zásah u majitelů likérky, která dluží státu téměř 60 milionů korun a celní sklady byly plné až po střechu. Po dražbě se ale uvolní.

„Jedná se vlastně o daňového dlužníka, který dluží téměř 57 milionů korun, celní správě 45 milionů korun daňové správě 11,5 milionů. Probíhá rozsáhlá daňová exekuce, z toho důvodu bylo zboží zajištěno. Dál nebylo postupováno v souladu se zákonem o lihu a nebylo řádné značení lihovin. Daňovému subjektu bylo odebráno povolení pro provozování daňového skladu. Pokud se toto zboží bude prodávat, tak se bude prodávat celý balík zboží. Byla vydána i dražební vyhláška, kde je všechno specifikováno," dodává Zdobnická.

Stát se takto snaží získat zpátky aspoň část dlužné částky. Podle dražební vyhlášky by měl dostat za litr etanolu 4 koruny. Dražba takto velkého množství alkoholu je v Moravskoslezském kraji výjimečná.

autor: mrk
Spustit audio