Ostravští handicapovaní atleti se letos poprvé představí na Zlaté tretře

13. červen 2017
Dobré odpoledne

Vozíčkáři z ostravského atletického klubu se letos poprvé zúčastní prestižního mítinku Zlatá tretra. Půjde o exhibiční závod a handicapovaní atleti budou soutěžit ve vrhačských disciplínách. Chtějí tak ukázat, že atletika zdravotně postižených může být pro diváky napínavá i příjemná podívaná.

Handicapovaní sportovci se na exhibiční závod i na mezinárodní soutěže připravují na vítkovickém stadionu. Trenérka Aneta Inochovská tady zrovna upevňuje tzv. kozu nebo sedátko.

„Vozíčkáři by bez této židle nebo bez vrhačské kozy vůbec nemohli závodit. Tím, že nemají funkční břišní svaly a dolní polovinu těla, je určitě důležité posilovat vršek těla,“ vysvětluje trenérka handicapovaných atletů.

Stejně jako u zdravých sportovců i tady tréninky začínají jakýmsi rozběháním se. „Musí se – my tomu říkáme rozjezdit. Dávají si dvě kolečka, protáhnou se, zahřejí celý ten svůj organizmus,“ dodává trenérka.

Na trénink se kromě jiných připravuje i pan Lukáš. Momentálně mu jeho žena tejpuje dlaň, ruku a zápěstí.

„Pomůže to hlavně u odhodu. Jsem kvadruplegik, v ruce nemám žádný úchop a to lepidlo vlastně pomáhá ten disk držet. Takže když se člověk napřahuje a otáčí ruku, tak to lepidlo pomáhá k tomu, aby disk zůstal v ruce,“ vysvětluje pan Lukáš.

Švih v rameni má stále dost velký, je totiž bývalý fotbalový brankář a nebyl pro něj problém hodit balón až za půlku hřiště. Pak ale přišel úraz na vodních lyžích, který postihl, jak říká, hlavně jeho ženu a tři děti.

„Byl to obyčejný pád jako tisíc ostatních. Rozdrtil jsem si obratel a pak už to všecko šlo ráz na ráz,“ vzpomíná sportovec.

Sportovci se letos poprvé chtějí představit i na atletickém mítinku Zlatá tretra Ostrava. „Bude to na hlavním stadionu před diváky, kteří budou sledovat kladivářskou disciplínu zdravých. Je to pojmuto jako exhibiční závod, to znamená, že není v rámci nějakého poháru, nicméně pojedeme podle pravidel,“ popisuje manažerka klubu vozíčkářů Martina Urbancová.

V rámci mítinku se letos představí závodníci z Česka i ze zahraničí. Příští rok by pak vozíčkáři chtěli na Zlaté tretře soutěžit už oficiálně.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio