Ostravští medici připomenou nebezpečí rakoviny prostaty a varlat

13. listopad 2016

V rámci takzvaného Movembera si nechají narůst už tradiční kníry a navíc spustí sérii akcí, kterými zkusí oslovit zákazníky nákupních středisek, kolemjdoucí i sportovce. Mnozí lidé dnes totiž zanedbávají prevenci a k lékaři často zamíří, až když je pozdě.

„V současné době onemocní ročně tímto onemocnění asi 7000 mužů v České republice a je to třikrát více, než tomu bylo před 20 lety,“ říká ostravský medik a zároveň viceprezident české pobočky mezinárodní organizace IFMSA Roman Dvořák.

Studenti medicíny z různých univerzit připomenou nebezpečí rakoviny varlat a prostaty v celém Česku. Právě v Ostravě ale připravili nejrozsáhlejší sérii akcí.

„Podařilo se nám to zorganizovat v Ostravě, za což jsem hrozně rád. A doufám, že se nám to tady podaří udržet i příští a přespříští rok a vytvoříme tady tradici, která by mohla přetrvat dál a mohla by reálně pomoct,“ dodává Dvořák.

Vše odstartuje celodenním happeningem 13. listopadu v nákupním centru Avion Shopping Park, kde se představí neziskové organizace, které budou upozorňovat na nutnost prevence. Sekundovat jim budou jako ambasadoři také některé známé osobnosti. Například muzikálový zpěvák a herec Ladislav Korbel už teď řeší, jak skloubí akci se svými rolemi.

„V divadle bohužel to do všech rolí úplně nesedí, takže já si obhájím u producentů přibližně 14 dní. Teď si malinko nechám narůst malinké strniště, pak to někde v půlce měsíce uholím, vlastně nechám trošku kníra a pak to do konce měsíce vlastně doklepu s knírem,“ říká Korbel.

Kromě něj se do akce zapojí také tanečník Marek Dědík, česká miss Earth Kristýna Kubíčková nebo fotbalisté ostravského Baníku.

Na happening naváže 16. listopadu dobročinná Movember party a kníratý měsíc uzavřou medici charitativním během 26. listopadu. Na všech akcích navíc zkusí vybrat peníze pro nadaci Movember Foundation, která je posílá na nákup přístrojů do českých nemocnic.

autor: stj
Spustit audio