Pěstouni v Ostravě budou mít lepší zázemí, začíná stavba nové poradny

2. březen 2015
Zprávy , Zprávy

Zájemci o pěstounství a fungující náhradní rodiče z Ostravy si už brzy budou chodit pro rady na novou adresu. Současná Poradna pro náhradní rodinnou péči se totiž z centra města přestěhuje do zrekonstruované budovy poblíž krajského úřadu. Stavbaři tam začínají s opravami právě dnes.

Pěstounům se v nové poradně bude moct věnovat více pracovníků, dostanou se do ní nově i imobilní a všem odpadnou současné problémy s parkováním.

„Současné umístění našeho pracoviště je v centru Ostravy, kde je permanentní problém s parkováním. Takže tady nepředpokládáme, že by ten problém měl nastat. A budou moci vzniknout dvě až čtyři nová pracovní místa. Rozhodně to tady bude lepší,“ upřesňuje ředitel Centra psychologické pomoci Zdeněk Moldrzyk.

Čtěte také

„Zatím jsme se starali o pět dětí. Rozhodli jsme se s manželkou toto poslání vykonávat,“ říká hasič Antonín Schneeberger z Těrlicka. Je profesionálním pěstounem, s manželkou se starají o miminka jen na přechodnou dobu.

„Je jasné, že to dítě u nás dostane péči, nastartuje tu citovou vazbu, kterou by v ústavním zařízení nikdy nedostalo. Mně osobně, když přijdu po čtyřiadvacetihodinové směně, to přináší obrovskou psychickou úlevu – zapomenu na hasiče a jsem schopen se 48 hodin starat o toto miminko,“ dodává pan Schneeberger.

Pěstounkou se stala i Marcela Horáčková z Ostravy. S manželem vychovávají dva chlapce.

„Je to velmi dobrodružná cesta, o které jsem věděla dopředu. Je u nás doma strašná spousta srandy, ale je to taky neskutečná piplačka, práce, nervy, stresy, vysvětlování, obhajování. Spíš než rodiče se vnímáme s manželem jako průvodci životem těch kluků, kteří se narodili někde jinde a někomu jinému. To je asi to obohacení,“ vysvětluje.

Oba pěstouni se mohli začít starat o opuštěné děti díky pomoci a radám odborníků. Ti ostravští teď budou sídlit na nové adrese, v domě nedaleko krajského úřadu. Nová poradna má začít fungovat do konce letošního roku.

autor: Jana Jeckelová
Spustit audio