Pět let leží ve Vratimově tisíce tun odpadů z ostravských lagun. Podle státu nikomu nepatří

17. listopad 2016

Vratimov zvažuje žalobu na stát kvůli skládce kalů z ostravských ropných lagun. Několik tisíc tun odpadu je tam uskladněno už pět let. Nehlásí se k němu stát ani firmy, které kaly zpracovávaly.

Teď přišlo ministerstvo životního prostředí s tím, že na likvidaci je možné získat dotaci. Problém je, kdo má o ni požádat. Žadatel by totiž musel připlatit několik milionů.

„Ten, kdo to tam dal, ať to zlikviduje,“ míní pan Stanislav, který u skládky bydlí. A jeho sousedka Eva dodává: „To opravdu obec zaplatit nemůže. Já se kvůli tomu stěhuji na Vysočinu. Lino, které bylo bílé, je šedé, smrkám černě...“

Poslední znalecký posudek potvrdil, že jde o nebezpečný odpad. Vratimov se dosud marně snažil najít vlastníka a neurčil ho ani krajský úřad. Podle starostky Dagmar Hrudové (ČSSD) by to tedy měl udělat soud.

„Pokud se budeme na likvidaci finančně podílet, měli bychom znát vlastníka. V lednu budeme o žalobě jednat na zastupitelstvu. Bereme to tak, že by to měl odstranit stát,“ míní starostka.

Ministerstvo životního prostředí mezitím vymyslelo, že o dotaci by měl požádat Moravskoslezský kraj. „Významná riziková zátěž je katastru obce, která nemá na kofinancování. Ta halda vlastně nepatří nikomu. Podle posledního vývoje by bylo nejlepší, kdyby o dotaci požádal kraj,“ říká vedoucí odboru enviromentálních rizik a ekologických škod ministerstva Karel Bláha.

Vedoucí odboru životního prostředí krajského úřadu Jan Filgas pouze potvrdil, že hejtmanství je k řešení vratimovského problému vstřícné.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio