Plastiku v centru Veřovic opakovaně ničí vandal

24. říjen 2016
Zprávy , Zprávy

Jen něco málo přes dva měsíce stojí v centru Veřovic na Novojičínsku plastika symbolizující spojení s německou obcí Hendungen. Už se ale třikrát stala terčem vandala, který na ni pokaždé vylévá červenou barvu. Místní lidé spekulují o souvislosti s druhou světovou válkou a vedení obce přemýšlí, jak malý monument lépe ochránit.

„To nebere rozum, kdo to může dělat,“ říká při pohledu na plastiku politou červenou barvou jedna z místních obyvatelek. „Už je to hodně roků od války a taky ti potomci za to nemůžou,“ dodává.

Monument je vysoký asi metr dvacet, připomíná obrácené písmeno U, na jednom pilíři je nápis Veřovice, na druhém je název partnerské obce Hendungen.

„Plastika je krátce, to je vlastně od poslední návštěvy, kdy jsme tady měli přátele z Hendungenu, v období od 4. do 7. srpna,“ vysvětluje u pomníku starosta Veřovic Břetislav Piterák (ČSSD). „Polité to je potřetí,“ dodává.

Obec nechala po dvou srpnových incidentech pomník vyčistit. „Obě čištění vyšla na 15 tisíc korun. Použili jsme impregnát. U té horní, naimpregnované vrstvy teď bude čištění jednodušší a náklady nižší. Odhadovaná škoda teď momentálně na čištění je asi pět tisíc korun,“ říká místostarosta Martin Fojtík (nezávislý).

Opakované poškozování daru partnerské obce Hendungen červenou barvou vyšetřuje policie. „Frenštátští policisté v dané věci zahájili úkony trestního řízení směřující k prověření a objasnění skutečností důvodně nasvědčujících spáchání přečinu poškození cizí věci a přečinu výtržnictví,“ upřesňuje novojičínský policejní mluvčí Petr Gřes.

„Samozřejmě ne všichni občané jsou třeba spokojeni s tím, že vedle pomníku padlých je tenhle ten pomníček, ale mysleli jsme si, že doba nazrála k tomu, aby se to za těch více než 70 let usmířilo,“ říká veřovický starosta Veřovic Břetislav Piterák, jehož dědeček zemřel v druhé světové válce a jeho jméno je vytesáno na pomníku, který stojí hned vedle daru německé partnerské obce.

Plastika stojí vedle pomníku padlým ve 2. světové válce

S vyčistěním plastiky Veřovice zatím čekají do doby, až se jim podaří okolí proti řádění vandala lépe zabezpečit.

autor: Michal Polášek
Spustit audio