Po téměř 30 letech začala v Ostravě dostavba železobetonového torza

19. březen 2016

Šestipatrový železobetonový skelet poblíž Krajského úřadu ožil stavebním ruchem. Firma, která objekt před sedmi lety koupila za 53 milionů od města, zahájila po mnoha odkladech stavební práce. Má tam vybudovat kanceláře, byty nebo vyhlídkovou restauraci. Původně tam mělo být sídlo komunistů, ale stavbu zastavil pád totalitního režimu.

Roky na tomto místě přibývaly jen odpadky a nápisy sprejerů. Nyní začala firma s demolicí nejvyššího patra.

„Musí se ohraničit pracoviště a další práce, než se zahájí demolice toho stropu nahoře v šestém podlaží. Na to by potom mělo navazovat, že se bude stavět,“ říká předák demoliční firmy Pavel Talián.

Stavební ruch už budí zájem lidí. Na chátrající železobetonovou kostru se totiž dívají skoro třicet let.

„Bylo do toho investováno dost peněz, myslím, že ty byty by byly vhodné , ať se oživí centrum města. Když tady nikdo nebude bydlet, tak jak to tady může vypadat?“ odpovídá otázkou jeden z místních.

„Léta je to tady škaredé, bylo by lepší, kdyby s tím už něco udělali. Otázkou je, jestli to vůbec bude dostavěné nebo ne. Necháme se překvapit, jestli to dokončí,“ dodává další z obyvatel.

Vlastníkovi objektu zřejmě nic jiného nezbude. Jak potvrdila mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská, podle smlouvy s městem mu v případě jakýchkoliv prodlev hrozí tvrdé sankce.

„V případě, že by vlastník objektu nedodržoval termíny, můžeme vyinkasovat smluvní pokutu až ve výši hodnoty celého objektu včetně prací,“ upřesnila mluvčí.

Firma Red House Development aktuální vyjádření ke stavbě neposkytla. Její jednatelka Sylvie Pyszková už dříve prohlásila, že s termíny nemá problém: „Do konce roku 2017 bychom to zvládli.“

Zvenku má být stavba hotova do konce roku.

Betonový skelet na ulici 28. října v Ostravě
autor: Petra Sasínová
Spustit audio