Po velkém požáru v Kopřivnici začínají podnikatelé s opravami

11. březen 2017
Zprávy , Zprávy

Dva měsíce po rozsáhlém požáru průmyslových hal v Kopřivnici je na místě stále ještě spousta trosek a ohořelých strojů. Oheň tehdy zničil několik hal a způsobil škody za 100 milionů korun.

Majitelé vyhořelých hal začínají s opravami po požáru. Většina z nich by chtěla znovu spustit výrobu nebo služby ještě letos. Například Zdeněk Jurečka začal opravovat prostory pro stanici technické kontroly.

„My jsme začali teprve před 14 dny. Všechno bylo zmrzlé, tak se nedalo pracovat. Už se dělá projekt, v podstatě to zůstane v takovém stavu, jak to bylo. Tipujeme tři měsíce a chtěli bychom otevřít,“ popisuje.

Zámečnická dílna Radmily Hamerníkové dopadla zřejmě nejlépe. Požár jen zčásti poškodil střechu. Protože peníze z pojistky zatím nepřišly, podnikatelka bude muset sehnat dva miliony na opravu.

„Já je nemám pod polštářem. Ale tak s pomocí úvěru nějakého je dáme dohromady. Důležité je, že lidi nepřišli o práci a že můžeme fungovat,“ říká Hamerníková.

Celý komplex by měl být opravený do konce tohoto roku. Zatím se ale majitelé hal musí spolehnout sami na sebe. Pojišťovny dosud nic nevyplatily a nedorazily ještě ani příspěvky kraje na demolice nebo odvoz suti.

„Rada kraje by měla jednat o výši poskytnuté pomoci v březnu,“ dodává mluvčí Moravskoslezského kraje Petra Špornová.

Oproti původním předpokladům přišlo o práci nakonec jen několik lidí. Policie stále příčinu požáru nezná.

autor: Michal Polášek
Spustit audio