Podvodní kombajn má ulevit plavcům od přemnožených vodních rostlin

16. srpen 2016

Na štěrkovně v Hlučíně se nebývale rozmnožily vodní rostliny. Travin je už tolik, že omezují plavce, rybáře i jachtaře. Za vodními sporty tam přitom jezdí lidé z celého okolí.

Konkrétně jde o vodní bylinu stolístek klasnatý. Není sice toxická, naopak pohlcuje dusičnany, takže voda je čistá. Město se ale obává, že by mohlo rychle zarůst celé stodvacetihektarové jezero.

„Už ani pes tam nechce chodit do té vody. Je to špatné, protože je to všechno kolem kraje a když to chcete přeplavat, je to nepříjemné. Zamotává se vám to rukou i do nohou,“ říká Petr Gajdečka.

„Není to nic příjemného, když tam plavete a leze vám to mezi nohy, po břiše,“ dodává paní Helena z Děhylova.

Kvůli vodním rostlinám už tady byly zrušeny závody v dálkovém plavání.

A stěžují si také rybáři. „Je to šílené, je to k ničemu, protože chytíte třeba kapra, ale už ho nevytáhnete, protože ho ztratíte v té trávě,“ potvrzuje rybář Miroslav Ležoň.

Podle Radima Mudry z oddělení vod Krajské hygienické stanice tato rostlina člověku neškodí. „Je to vodní bylina, která nejvíce kvete, když je teplo a když má samozřejmě dostatek živin. Mnozí ji znají z akvaristických prodejen, kde se tento stolístek prodává. Není známo, že by měl toxické nebo alergenní účinky,“ říká hygienik.

Už ani pes tam nechce chodit do té vody...

Souhlasí s tím, že může být velmi nepříjemné vplout do rohože vytvořené ze stolístku klasnatého. A také připouští, že kvalitě vody by stolístek mohl být i prospěšný, protože dokáže potlačit sinice. V tak velkém množství se podle něj běžně nevyskytuje.

„Tento nález v takové masivní míře, kdy vznikají propletené rohože stolístku, je nový. Mám za to, že tady s největší pravděpodobností bude jedna jediná cesta, a to pořídit stroje, které budou schopny sklízet tento stolístek a vlastně tu nádrž průběžně v sezóně čistit,“ dodává hygienik.


Jediný harvester v Česku kosí v Plzni
Harvestery jsou v současnosti využívány po celém světě včetně tropických oblastí. V Evropě zejména v Anglii, Skotsku, Dánsku, Holandsku, Německu a také v severských státech. V ČR ani na Slovensku zatím žádné podobné plavidlo nepracuje.

Vedení Hlučína už na tom pracuje, říká místostarostka Blanka Kotrlová (ANO). „Jediné řešení je pořídit podvodní kombajn, který to nejenom seká – ten dosahuje dva metry pod hladinu a samozřejmě hned vytahuje. Různé podvodní kosy sice sekají, ale co useknou, doplave ke břehu, což by se návštěvníkům nelíbilo. Tady se bavíme o investici pěti milionů korun,“ vypočítává místostarostka.

Podvodní kombajn si na čištění boleveckého rybníka už pořídilo město Plzeň. Zástupci Hlučína se tam chystají podívat se, jak funguje. Zatím je otázkou, jestli zastupitelé takovou investici schválí.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio