Policie dopadla rekordmana ve zneužívání tísňových linek. Za rok volal více než tisíckrát

24. březen 2015
Zprávy , Zprávy

Dvaačtyřicetiletý muž z Havířova na Karvinsku má hodně zvláštní zálibu. Patří k rekordmanům mezi lidmi, kteří volají tísňové telefonní linky. Za necelý rok tam telefonoval více než tisíckrát. Moravskoslezská policie muže obvinila už potřetí a i když před časem dostal pětiměsíční podmíněný trest, čísla 158 nebo 155 ho lákají stále.

Ostravský policejní operátor Jaroslav Mirocha má s podobnými vtipálky s mobilem v ruce bohaté zkušenosti. Jak sám říká, oni dobře vědí, že tísňový hovor vždy někdo vezme.

„Když to popíšu, opravdu vulgarismy, zesměšňování, srandičky do telefonu. Už při příjmu podle hlasu vím, o koho se jedná,“ dodává operátor.

Narozdíl od těchto spíše výjimečných případů patří 42letý muž z Havířova mezi věčné potížisty. Často volal opilý i několikrát za den. A nebylo mu ani rozumět. Zatím je na svobodě a jeho trestní stíhání pokračuje.

Není ale sám, kdo patří k postrachům operátorů. „Zrovna těchto osob, které linky trvale zneužívají, je zhruba šest. Ale samozřejmě těch telefonátů – od školáků až po další osoby – je velké množství,“ dodává Radim Daněk z moravskoslezského policejního ředitelství.

Ročně zavolá na linku 158 v Ostravě 165 tisíc lidí, každý čtvrtý hovor je zbytečný. Často si lidé chtějí popovídat, zvláště pod vlivem alkoholu a pletou si operátory s poradnou všeho druhu. Někteří i recitují nebo zpívají.

Dvaačtyřicetiletý telefonista z Havířova teď čeká na další soud. Hrozí mu až tříletý trest.

autor: mrk
Spustit audio