Policie varuje před novými syntetickými drogami

2. prosinec 2015
Zprávy , Zprávy

V Moravskoslezském kraji se objevují stále nové syntetické drogy. Užívají je pořád mladší a mladší narkomané. Jde o tabletky s drogou, které začínají působit pomaleji, proto u nich hrozí předávkování.

Různých syntetických drog je tolik, že z hlavy je nevyjmenují ani špičkoví odborníci. „Chemická látka se svými deriváty – to je nekonečná řada, názvů je kvantum,“ přiznává přednosta ostravského Ústavu soudního lékařství Igor Dvořáček.

Syntetické drogy mají pomalejší nástup a v tom je největší riziko. Čtrnáctiletý student na taneční party spolkne tabletku, nic se neděje a tak si dá další.

Jednou z takových drog je tzv. růžové esko – tabletka ve tvaru trojúhelníku s vyrytým písmenem S. „Má ale opožděný nástup. Může potom vést k poškození ledvin, ti lidé na to můžou zemřít. Máme záchyt, to znamená, už jsme se s tím setkali. S řadu z těch látek máme zkušenosti z toxikologické laboratoře,“ dodává Dvořáček.

Bereš? Zemřeš!!

Policisté proto spustili masivní kampaň s názvem ‚Bereš? Zemřeš!!‘, mnoho materiálů vytiskli i v polštině a dají je do škol ve slezském příhraničí.

„Máme v našich řadách hodně policistů a policistek, kteří umí polsky mluvit i psát, takže věřím, že tam nebudou žádné gramatické chyby,“ říká krajský policejní ředitel Tomáš Kužel.


Moravskoslezští policisté v prvních deseti měsících letošního roku zahájili trestní stíhání pro předmětnou trestnou činnost celkem 351 osob (oproti 315 osobám v loňském roce). Za stejné období zajistili policisté v letošním roce 34 varen (vloni 28) a 39 pěstíren (v roce 2014 celkem 34).

Kampaň zpravuje cílovou skupinu nejen o možných zdravotních, sociálních následcích, ale dospívající zejména informuje o rovině trestněprávní. Jaký postup volit při podezření z předmětného protiprávního jednání se dozví i pedagogové.

„Vzhledem k fatálním následkům, které užití omamných a psychotropních látek může znamenat, volili jsme pro vizuál kampaně nejen název „Bereš? Zemřeš!!“ ale také fiktivní inzerát. Smrt hledá mladé, naivní lidi s nízkým sebevědomím,“ dodává mluvčí moravskoslezských policistů Gabriela Holčáková.

autoři: ada , tif
Spustit audio