Policie zadržela kvůli požáru dřevěného kostela v Gutech dva podezřelé

3. srpen 2017
Zprávy , Zprávy

Policie zadržela v souvislosti s požárem historického kostela v Třinci-Gutech dva lidi české národnosti. Podezřívá je ze žhářství a možná i obecného ohrožení.

„Podle nás pravděpodobně spáchali trestný čin žhářství, to znamená zapálení dřevěného kostelíku. Mohu pouze říct, že to jsou osoby české národnosti, ale další informace poskytovat nemohu. Probíhají úkony v rámci trestního řízení,“ řekl Českému rozhlasu Ostrava policejní ředitel Tomáš Kužel.

Kužel potvrdil, že zadržené by mohli obvinit během čtvrtka.

Dřevěný kostel z 16. století shořel v noci na středu. Významná památka byla prakticky zničena. Škody půjdou podle předběžných odhadů do desítek milionů.

Dokumentace toho, co zbylo

Představitelé ostravsko-opavského biskupství po požáru dokumentují ohořelé zbytky. Zjišťují, jak na sebe navazovaly jednotlivé trámy.

To by mělo sloužit k vědecké rekonstrukci, o které se ještě bude rozhodovat, upřesnil mluvčí ostravsko-opavského biskupství Pavel Siuda. Podle něj budou také vycházet z plánů z nedávné opravy kostela.

Ohořelé zbytky dřevěného kostela z 16. století v Třinci

„V tuto chvíli musíme najít nějakou halu, kde budou moct uskladnit trosky, které zůstaly po původním kostele. Také kontaktujeme odborníka na dřevěné stavby, který by to s námi prohlédl a poradil co a jak,“ řekl Siuda Českému rozhlasu Ostrava.

Na obrázku Google mapy je kostel v době rekonstrukce.

„Shořelo veškeré původní vnitřní vybavení včetně křížové cesty a dalších významných pamětihodností. Naštěstí nebyl nikdo zraněn a nyní budou zkoumat příčinu vzniku požáru policisté a hasiči,“ řekl ve středu pro Radiožurnál Petr Kůdela, mluvčí moravskoslezských hasičů.

Logo

Římskokatolický filiální, tedy vedlejší kostel v Gutech, byl cennou památkou s mnohým původním vybavením a obrazy z 1. poloviny 16. století. V letech 2012 až 2014 byl kostel rekonstruován za několik milionů korun.

autor: Dominika Škrabalová
Spustit audio