Policisté upozorňují na zneužívání dětí na sociálních sítích. Jeden případ teď řeší v Ostravě

18. srpen 2017 08:18

Policisté v Ostravě mají další případ zneužívaného dítěte přes sociální sítě. Dvanáctiletou dívku vybízel pachatel k zasílání intimních fotografií a k osobní schůzce. O té kriminalisty včas informovali rodiče dívky. Obviněný muž je teď ve vazbě. Podle policistů by měly děti o nástrahách internetu dopředu vědět a chovat se tak na sociálních sítích obezřetně.

Policisté v Ostravě obvinili šestačtyřicetiletého muže, který podle nich nabádal dvanáctiletou dívku k pořizování pornografických snímků. Seznámila se s ním na sociální síti, kde se muž vydával pod falešnou identitou.

„Následně ji požádal o schůzku. Nebránila se dalšímu kontaktu a v podstatě na návrh přikývla,“ řekl Libor Šustek z ostravské policie.

Podle něj ale kriminalisty o schůzce informovali rodiče dívky. Těm se podařilo její komunikaci s mužem včas odhalit. V okamžiku setkání tak policie muže na ulici zadržela.

Policie v této souvislosti upozorňuje rodiče, aby děti varovali před nástrahami internetu. „Neměli by zcela jistě zveřejňovat osobní údaje, hesla, osobní pocity. V případě, že mají jen online přátele, se kterými se dosud nesetkaly, neměly by se jim svěřovat se svou sexualitou a reagovat na otázky sexuálního charakteru,“ upřesnil mluvčí ostravských policistů Richard Palát.

Čtěte také

Podle něj se děti kvůli své důvěřivosti mohou stát snadnou obětí podobných zločinů. „V případě, že mají nastavené sdílení veřejné, tak je pravděpodobné, že se k těmto informacím mohou dostat lidé, kteří nemají čisté úmysly,“ dodává Palát.

Kyberproblematice se krajská policie věnuje v mnohých projektech. Dětem se ji snaží přiblížit například v omalovánkách nebo pomocí her.

počítačový virus
autor: Daniela Walová
Spustit audio