Polská menšina v Třinci usiluje o dvojjazyčné nápisy

31. srpen 2005

Třinecká polská národnostní menšina usiluje o dvojjazyčné nápisy. Polské názvy by se podle ní měly objevit na úřadech, dvou náměstích nebo třeba na ceduli při vjezdu a výjezdu z města. Sepsali kvůli tomu petici.

Zákon o obcích mluví jasně: pokud se při posledním sčítání lidu přihlásilo k národnostní menšině alespoň 10 procent občanů, stačí na petici podpisy nejméně 40 procent z nich. Toho se snaží dosáhnout petiční výbor v Třinci v čele s Wieslawem Sikorou.

"K dnešnímu dni máme 1325 získaných podpisů, k naplnění litery práva jich potřebujeme 2500. Neděláme kolem toho žádnou velkou show, ale jdeme pokojnou cestou. Nejvíce se to koná na členských schůzích PZKO a jiných polských organizací," upřesnil Sikora. Dodal, že v Třinci přihlásilo k polské národnosti 18 procent všech obyvatel. Požadavek na polské nápisy proto považuje za oprávněný.

Logo

Tajemnice městského úřadu Alena Sikorová vysvětluje, že samotná petice ještě nic nezaručí. "V radě jsme se tím oficiálně nezabývali, protože oficiální informace stále ještě nemáme. Podle zákona o obcích se tím musí zabývat zastupitelstvo."

V případě, že by zastupitelstvo nové označení schválilo, měly by se podle zákona dočkat nových názvů všechny budovy, části města a ulice. To by se podle tajemnice městu prodražilo.

Podobný problém nedávno řešili v blízkém Návsí. Tam komise pro národnostní menšiny dvojjazyčné nápisy nedoporučila a zastupitelstvo se řídilo jejím rozhodnutím. Nezdarem skončila petiční akce v Petrovicích u Karviné, kde jí radnice vytkla formální nedostatky. Naopak úspěšní byli příslušníci polské menšiny v Chotěbuzi u Českého Těšína.

Třinečtí petičníci chtěli mít akci uzavřenou do září, ale kvůli zdravotním problémům svého předsedy termín posunuli. "Nejsme nijak časově omezeni, není na nás vyvíjen nátlak," dodal s klidem Sikora.

autor: Gabriela Všolková
Spustit audio