Polští architekti obvinili ostravskou radnici z korupce

30. listopad 2005

Ostravští zastupitelé dnes schválili investorskou soutěž o zástavbu Karoliny. Proti je ale skupina polských architektů, která označila soutěž jako nelegální a vedení města dokonce podezřívá z korupce.

Polští architekti před časem vyhráli mezinárodní soutěž o využití Karoliny. Město však později výsledky této soutěže zrušilo. Jejich představitel Karel Cieslar označil nově schválenou investorskou soutěž za nelegální. Stejné stanovisko má i Česká komora architektů.

"Nelegálnost spočívá v tom, že se jedná o skrytou neregulérní architektonickou soutěž a s největší pravděpodobností i o obcházení zákona o veřejných zakázkách a zákona o obcích. Tváří se to jako soutěž o kvalitě architektury a přitom je to soutěž o penězích," míní Cieslar. Polští architekti dokonce některé členy vedení ostravské radnice podezřívají z korupčního chování. Policisté potvrdili, že se případem zabývají.

Území Karoliny (v pozadí tzv. dvojhalí)

Oficiální vyhlášení soutěže je v plánu 19. prosince. Přihlášky do soutěže mohou firmy podávat do konce dubna příštího roku. Konečné výsledky se mají vyhlásit koncem června. "V textové části musí být soutěžící identifikován, máme zájem o prestižní záležitosti. Musí popsat své finanční zajištění projektu, časový plán realizace, případné požadavky na spoluúčast města. Důležité budou reference, to znamená informace o nejvýznamnějších projektech obdobného charakteru," přiblížil zadávací podmínky ostravský primátor Aleš Zedník.

Území Karoliny je součástí městské památkové zóny a stojí na něm dvě haly, které jsou chráněnými kulturními památkami. Ředitelka ostravského pracoviště Národního památkového ústavu Naďa Goryczková potvrdila, že památkáři s městem konzultovali zadávací podmínky soutěže. Jejich zájem se soustředil právě na zmíněné haly.

"Naším zájmem bylo, aby ty haly byly pohledově exponované a aby nedošlo k jejich zastavění nějakou nevkusnou architekturou okolo. Aby prostě kolem té památky byl prostor a vzduch. Když jsme si pak zadání té soutěže přečetli, tak ne vše bylo zcela akceptováno, co jsme chtěli," řekla Naďa Goryczková.

autor: Michal Svatoš
Spustit audio

Více z pořadu