Popálené Natálce z Vítkova je 8 let. Učí se výborně, stále se ale bojí cizích lidí

Dnes je to na den přesně 6 let, co se celé Česko dozvědělo o osudu malé Natálky z Vítkova na Opavsku. Ve dvou letech jen zázrakem přežila žhářský útok čtveřice neonacistů, kteří do domu její rodiny v noci vhodili zápalné lahve. Zatímco oni si odpykávají trest 20 až 22 let ve vězení, těžce popálená dívka se učí žít dál. Už nastoupila do první třídy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Natálka s matkou Annou Sivákovou

Natálka s matkou Annou Sivákovou | Foto: Andrea Brtníková

„Učí se výborně. Nemá problém v psaní, počítání, jenom trošku ve čtení,“ říká Natálčina matka Anna Siváková.

„Na to, že píše levou rukou, protože na pravé jí chybí prsty, píše nádherně,“ dodává.

I podle žákovské knížky je Natálka zatím vzorná školačka. Před cizími lidmi se ale stále bojí a nemluví.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přes 50 operací už musela snést letos osmiletá Natálie Kudriková. Život se jí změnil před šesti lety, kdy do jejího pokoje ve Vítkově na Opavsku vlétla zápalná lahev

Během celého vyučování s ní tak musí být i její matka, přestože je ve škole žákům k dispozici asistentka.

Nedostatek kůže k růstu

Na školu prý měli štěstí. Z čeho má teď ale Anna Siváková těžkou hlavu, je Natálčin růst.

„Doktoři mají problém s tím, že Natálka nemá odkud brát kůži, takže zatím ještě nevědí, jak to bude dál. Jestli vůbec medicína pokročí. Dál ji operovat nejde,“ upozorňuje.

Tělo téměř osmileté dívenky už tak muselo snést více než dost. Za sebou má přes padesátku operací a dvakrát tolik kompletních anestezií, což je něco, s čím se ostravští lékaři ještě nesetkali.

„Bylo toho hodně. Každý se diví, že to vůbec zvládla. Asi nikdo na světě neprošel tolika narkózami jako ona. Sami doktoři mi to řekli a báli se, jestli vůbec zvládne psát, učit se, jestli to něco nepoškodilo. Ale je šikovná,“ usmívá se Anna Siváková.

'Budeme trpět celý život'

O to více ji zarazila ústavní stížnost dvou z útočníků, kteří se nechtěli smířit s příliš vysokými tresty. Argumentovali zaujatostí soudů nebo špatnou prací s důkazy. Ústavní soud ale stížnost před půl rokem definitivně odmítl.

„Budeme trpět celý život. Jak to slyším, mám z toho hrůzu,“ otřese se Natálčina matka. Ani 6 let po útoku totiž nezapomene, co se odehrálo v noci z 18. na 19. dubna.

Ivo Müller, Václav Cojocaru, David Vaculík a Jaromír Lukeš si tehdy vyhlédli domek ve Vítkově na Opavsku, kde bydlela početná romská rodina, a chvíli před půlnocí vhodili do oken tři zápalné lahve.

Odškodné na léčbu nestačí

Jejich čin vyvolal jednu z nejostřeji sledovaných kauz v Česku a sami útočníci od soudu odešli s výjimečnými tresty - od 20 do 22 let.

K tomu měli malé Natálce zaplatit odškodné za nákladnou léčbu. Realita je ale podle její matky úplně jiná.

„Každý si myslí, že jsme dostali nějakých 9 milionů, ale to vůbec není pravda. Natálka dostala měsíčně po stovce, po čtyřiceti korunách. Za to nekoupím ani jednu mast,“ krčí rameny Anna Siváková.

Kateřina Daňková, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme