Popelnice v Orlové začal čistit speciální vůz za téměř 4 milióny korun

17. srpen 2017

Taky si v letních vedrech zacpáváte nos, když procházíte kolem popelnic? Lidé z Orlové už to dělat nemusí. Technické služby si pořídily speciální čistící vůz, který popelnice i kontejnery přímo v ulicích doslova za pár sekund důkladně osprchuje a ještě provoní. Používat ho chtějí i na biopopelnice, ve kterých hnije posekaná tráva.

K velkému vozu popelář Rostislav přivezl dvě popelnice, aby je mohl umýt. Po chvíli je vše hotovo, kontejnery jsou precizně zbaveny všech zbytků nečistot. „Doma takhle s úklidem nepomáhám,“ směje se pan Rostislav.

Mistrem dopravy je u Služeb města Orlové (SMO) pan Radek. Přiznává, že chlapi si tento čistící popelářský vůz doslova zamilovali. „Je to velká hračka a mezi chlapy je o to zájem. Pořád je to ta nejčistější práce kolem popelnic,“ dodává.

Vydali jsme se na jedno z orlovských sídlišť. Kolem kontejnerů se rojí vosy, člověk má až strach popelnice otevřít. Kontejnery zde nevoní a čistě nepůsobí.

„Pokud je ta popelnice zavřená, už je pro lidi problém se toho dotknout. Každý to vnímá tak, že by se mohl ušpinit. Ta, co je otevřená, je plná, zavřená ne,“ ukazuje Richard Kočí ze SMO. „My ty popelnice čistíme. Používáme prostředek, který nám pomáhá odmastit a rychleji odstranit tu špínu,“ vysvětluje Kočí.

Důchodce pan Milan, který se prochází po orlovském sídlišti, tuto novinku vítá: „Protože v létě je z toho smrad, tak je ten čistič dobrá věc.“

V ulicích města je zhruba 1600 takových velkých kontejnerů na odpad.

autor: ada
Spustit audio