Porodní asistentky dnes mají svůj svátek. Slaví se od roku 1992

5. květen 2017
Zprávy , Zprávy

Dnes je mezinárodní den porodních asistentek. A oslavila ho i městská nemocnice v Ostravě. Zorganizovala den otevřených dveří, jehož součástí byly i workshopy a ukázky různých pomůcek pro rodičky. Hlavně si ale nastávající maminky mohly prohlédnout porodní boxy nebo se podívat na pokoj.

Kristýna Teperová je mladá porodní asistentka, v ostravské městské nemocnici pracuje zhruba rok. Porodní asistentky v Česku musí mít bakalářský titul z vysoké školy.

„Asi mě k tomu přivedla láska k dětem, pomoc maminkám a radost z toho povolání – pomáhat při zrození života,“ říká Kristýna Teperová.

V ostravské nemocnici pracuje 14 porodních asistentek a další čtyři na zkrácený úvazek. Podle Kristýny Teperové na svůj svátek nezapomenou.V Městské nemocnici Ostrava natáčela reportérka Iva Havlíčková.

„Navzájem si popřejeme a máme asi celý den dobrou náladu. Ale jinak taková naše největší oslava asi je, když tady máme šikovné rodičky a vše dopadne dobře, tak jak má,“ dodává asistentka.

Už 17 let je porodní asistentkou Vladimíra Kosturová. Ženy teď mají tady při porodu podle ní větší soukromí a pohodlí než dříve. Prostředí si navíc mohou dopředu prohlédnout a vybrat si takové, kde se budou cítit dobře.

„Jsou tam spolu s partnerem, to kdysi taky možná moc nebývalo, tatínků u porodu tolik nebylo. Konkrétně u nás máme poslední dobou trošičku trend, že si maminky berou k porodu třeba i jiný doprovod – může to být maminka, jiný člen rodiny, nebo dula, se kterou se zkontaktuje v průběhu těhotenství,“ říká Vladimíra Kosturová.

Nastávající maminku Miluši přijde k porodu doprovodit partner. Ještě se nerozhodla, kde bude rodit, proto využila příležitosti si prostředí nemocnice předem prohlédnout.

„To je základ, aby se člověk cítil psychicky dobře. Jaký je kolektiv, aby všechno bylo fajn. Myslím, že je to důležité pro každého,“ míní budoucí maminka.

Ročně v ostravské městské nemocnici porodí asi 1600 žen. Porodní sál si tu mohou nastávající rodiče přijít prohlédnout každý čtvrtek odpoledne.

autor: iha
Spustit audio