Post Bellum natáčí vzpomínky lidí na Hlučínsku. Muži tam museli k wehrmachtu

Tým ze sdružení Post Bellum dokumentuje vzpomínky pamětníků z Hlučínska. Místo obvyklého diktafonu si teď jejich výpovědi natáčí na kameru. Kameramani používají speciální systém, díky kterému se zpovídaní lidé nedívají do objektivu, ale do tváře dokumentaristy. Vzpomínky pamětníků z tohoto regionu jsou výjimečné mimo jiné tím, že oblast byla za války připojená k Německu a muži museli rukovat k wehrmachtu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protiletecká jednotka Most-Brüx 1943 - také zde byli nasazeni vojáci z Hlučínska.

Protiletecká jednotka Most-Brüx 1943 - také zde byli nasazeni vojáci z Hlučínska. | Foto: Fotoarchiv Muzea Hlučínska

Ludgarda Plačková je z Hati a má osmdesát sedm roků. I když celý život žije na jednom místě, státní příslušnost se jí změnila několikrát.

„Narodila jsem se za republiky, v roce 29. V roce 38 jsme přišli k Německu a po 45. Jsme zase přešli k Česku. Kde jsem se narodila, tam žiji dodnes. Tam jsem prožívala špatné i zlé věci,“ říká paní Ludgarda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na natáčení týmu Post Bellum se na Hlučínsko vydala podívat také redaktorka Petra Sasínová

Post Bellum zaznamenává vzpomínky lidí na významné události 20. století. Na Hlučínsku si nyní vybralo asi deset starých pamětníků. Vyprávějí mimo jiné o letech, kdy patřili k hitlerovskému Německu.

Podle ředitele sdružení Mikuláše Kroupy jsou jejich výpovědi mimořádně cenné. „Jsou výjimeční, mohou podat trochu jiný pohled na 20. století.“

Pamětníci se střídají v mobilním studiu v Muzeu Hlučínska. Při rozhovoru sedí ve speciálním stanu, ve kterém jsou schované dvě kamery.

„Hlavní centrální kamera natáčí přes polopropustné zrcadlo. Pamětník vidí toho, kdo s ním vede rozhovor. Většina lidí je z toho na začátku trochu rozpačitá, ale když se posadí, soustředí se, úplně zapomenou okolí vnímat. A o to nám šlo,“ dodává kameraman Robert Portl.

Natočená videa budou zveřejněna na portálu Post Bella Paměť národa.

Petra Sasínová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme