Potravinová banka v Ostravě tradičně pořádá sbírku jídla. Je součástí Dnů proti chudobě

12. říjen 2015

Obyčejné těstoviny, rýže nebo krabička čaje jsou pro nejchudší neocenitelný dar. Pravidelně na podzim proto Potravinová banka v Ostravě pořádá sbírku trvanlivého jídla. Je součástí moravskoslezských Dnů proti chudobě, které v kraji začínají dnes a potrvají až do pátku.

Učitelka na střední průmyslové škole v Ostravě Vladimíra Večeřová ukazuje třídu, která teď vypadá jako sklad. Jsou tady bedny a tašky s jídlem. „Je toho zatím asi sto kilogramů. Pár kilo mouky, spousta rýže, čaje, cukr, hrách a čočka. Tady je konzerva ananasu,“ probírá se potravinami.

Do sbírky se tady zapojili skoro všichni, žáci i zaměstnanci. „Plýtvání potravinami mi hrozně vadí a druhá věc je, že v dnešní společnosti je spousta lidí, kteří opravdu žijí z absolutního minima. Pevně věřím, že jim to pomůže. Vzala jsem 250 korun a šla vedle do obchodu nakoupit potraviny,“ dodává Vladimíra Večeřová.

Školy, úřady, církve – tam všude teď lidé sbírají. Přepravky s jídlem odsud zamíří rovnou do skladu Potravinové banky v Ostravě-Hrabůvce.

„Tady jsou naše, teď prázdné, skladovací prostory, kam se budou potraviny svážet, přebírat. Budou se vyčleňovat prošlé. Ty drobné věci, zeleninové a masové konzervy, hotová jídla, rybí konzervy ukládáme tady nahoru do regálů na palety,“ ukazuje manažerka Potravinové banky Irena Mrázková.

Potraviny se u nich dlouho nezdrží. „Snažíme se všechny v co nejkratší době rozdat tak, aby byly co nejrychleji u cílových příjemců. Ty sbírky probíhají během října a předpokládám, že do poloviny prosince bude všechno pryč,“ dodává manažerka banky.

V Moravskoslezském kraji si jídlo rozdělí přes 30 organizací. „Neposkytujeme potravinovou nebo materiální pomoc přímo ale právě prostřednictvím odborných institucí, které se věnují pomoci ohroženým lidem. Ať už jsou to maminky s dětmi, lidé bez domova, osoby se zdravotním postižením, s duševním onemocněním,“ vyjmenovává předsedkyně Potravinové banky Marie Monsportová.

Ročně se tak pomoc díky krajské potravinové bance dostane více než 30 tisícům lidí.

autor: Zdislava Mochová
Spustit audio