Povodí Odry řeší nelegální odvoz bahna z přehrady

23. březen 2017
Zprávy , Zprávy

Už několik stížností řešila radnice ve Frýdku-Místku a Povodí Odry kvůli odbahňování přehrady Olešná. Hlavně na nepořádek. I když se auta odvážející nánosy před výjezdem ze staveniště umývají a častěji se čistí cesty, zvýšený provoz ve městě je znát. Poslední stížnost ale nebyla na prach ani hluk. Fůra s bahnem se totiž objevila přímo ve Frýdku-Místku před soukromými garážemi.

„Jezdí pořád, od rána od šesti hodin až do tmy. Když byl sníh a ta břečka, tak okna byla hrozně špinavá. Co se dá dělat,“ říká paní Jana Teráková. Bydlí v domě hned u cesty, kudy náklaďáky s bahnem jezdí. Stěžuje si hlavně na zvýšenou prašnost. „To je jedno za druhým, mají čísla a jedou,“ dodává.

Minulý týden ale takový náklaďák s bahnem vyrazil nečekaným směrem. Obvykle totiž náklad vozí na skládku do Ostravy, nebo se využívá na rekultivaci území ve Staříči. Tentokrát ale fůra skončila před novostavbu garáží přímo ve Frýdku-Místku.

„Ozvali se obyvatelé, kteří tam v okolí bydlí. Vyfotili to a tím nás na situaci upozornili. Jakmile odbor životního prostředí spolu s městskou policií provedli kontrolu, bylo to následně vybráno a odvezeno na správné místo,“ říká náměstek frýdeckomísteckého primátora Karel Deutscher (ČSSD).

Povodí Odry, které zakázku na vyčištění přehrady zadalo, už potvrdilo, že šlo o nelegální odvoz bahna. A teď zjišťuje, jak přesně k němu došlo.

„Byl to naprosto cizí vůz, který vlastně vjel na to staveniště, a nechal se naložit. Pak ta kontrola funguje tak, že jakmile auto vyjíždí, technici kontrolují espézetku, a hlavně to auto musí zastavit a nechat se očistit. V tomto případě to nenastalo,“ popisuje investiční ředitel Povodí Odry Miroslav Janoviak.

Ujišťuje přitom, že bahno nebylo závadné a nemohlo kontaminovat půdu v okolí garáží, kde se teď dělají terénní úpravy. Ale to, kdo s kým si jeho dovoz domluvil, zatím neupřesnil.

„Nechci teď na nikoho ukazovat prstem, se zhotovitelem přemýšlíme, co jak udělat, dokonce zvažujeme i podání trestního oznámení na neznámého pachatele,“ dodává Janoviak.

Z přehrady Olešná ještě zbývá odvézt zhruba 30 tisíc kubíků nánosů. Do konce dubna by mohlo být bahno pryč a s ním i problémy, které obyvatelům města odtěžování usazenin přináší.

autor: iha
Spustit audio