Povodí Odry vybaví pět jezů záchrannými prvky. Mají přinést větší bezpečí plavců a vodáků

14. červenec 2017
Dobré odpoledne

Větší bezpečí plavců a vodáků. To by měly přinést nové bezpečnostní prvky na pěti jezech na moravskoslezských řekách. Jejich instalaci zařizuje Povodí Odry ve spolupráci s hasiči. Vodáci to vítají, upozorňují ale na to, že na většině jezů využijí nové prvky jen profesionální záchranáři.

Hotovo už je na dvou Jamborových prazích na Ostravici v centru Ostravy. Na obou březích jsou informační tabule, bezpečnostní pokyny, první pomoc a také postup, co dělat, pokud se stane na jezu nehoda. Pod cedulí visí na háku záchranná házecí podkova s lanem.

„V letošním roce se budou tyto prvky instalovat na pěti místech, a to například na Papírovém Mlýnu na řece Opavě v Krnově, anebo v Hrabové na jezu Hrabová,“ vyjmenovává další letos zabezpečované jezy mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

Místo házecích záchranných prostředků tam ale přibudou lanová zábradlí a pevné skoby. „Tak, aby v případě potřeby tyto prvky sloužily hlavně hasičům při záchraně tonoucích,“ dodává mluvčí.

„Když půjde okolo nějaký kolemjdoucí a uvidí, že má někdo potíže, nebo i ten vodák, tak ty oka využije velice stěží. Musí mít svůj házecí pytlík třeba,“ říká předseda ostravského vodáckého spolku Campanula Adam Šindler. „Takže, ano, super, že se něco tímhle směrem děje, ale mohlo by to být lepší,“ dodává.

Také u druhého Jamborova prahu na dohled od ostravské loděnice jsou už házecí podkovy a také lana předpisově na místě. Právě tyto volně přístupné záchranné prvky jsou často terčem vandalů a zlodějů. Správci toků v celé zemi musí každý rok na jejich výměnu vydat desítky tisíc korun.

„Je to takový jakoby nekonečný boj. Ale už se to nekrade tak často, už snad i ti pobertové pochopili, že to opravdu i jim může zachránit život,“ myslí si Adam Šindler.

autor: Michal Polášek
Spustit audio