Požár v bývalé textilce Karnola mohl někdo založit úmyslně, myslí si místostarosta Krnova

21. prosinec 2017
Zprávy , Zprávy

Požár v bývalé textilce Karnola v Krnově mohl být založen úmyslně. Českému rozhlasu to řekl místostarosta Krnova Michal Brunclík (ČSSD). Budova bývalé přádelny s historicky cennou vzorkovnou je od roku 2010 kulturní památkou. Středeční požár podle odhadů způsobil milionové škody.

„Požár vznikl v jednom čase ve vícero místech a existuje možnost, že požár nebyl dílem náhody, ale byl založen záměrně,“ upřesnil místostarosta Brunclík.

Objekt byl podle něj pod velmi dobrou kontrolou. „Měli jsme zajištěné vstupní otvory, všechna okna zasklená. Je to budova určená k rekonstrukci, takže není v ideálním technickém stavu, ale na druhou stranu to nebylo o tom, že by tam bylo možné volně vstupovat a pohybovat se. Pokud tam někdo vnikl, to je zatím spekulace, ale bylo naznačeno, že to tak patrně bude, tak samozřejmě prostřednictvím nějakého násilí," uvedl místostarosta pro ČTK.

A dodal, že město musí objednat statika, aby posoudil, zda je objekt bezpečný a zda jej lze zachránit.

Trosky vyhořelé textilní továrny prohledá speciálně vycvičený policejní pes, který by měl potvrdit, nebo vyvrátit Brunclíkovo podezření, že objekt mohl někdo zapálit úmyslně.

„Jelikož jsme na počátku prověřování, nemůžeme vyloučit úmyslné zapálení, nedbalostní jednání, ale pracujeme i s dalšími verzemi,“ řekla bruntálská policejní mluvčí Pavla Jiroušková.

Policisté zároveň prosí veřejnost o pomoc. Přivítají jakékoli informace, fotografie a videa, které by zachycovaly událost před příjezdem policistů, hasičů. Lidé mohou kriminalisty kontaktovat na čísle 974 731 603, přes tísňovou linku 158 nebo e-mailem na br.2ook@pcr.cz.

Hasiči u požáru budovy bývalé textilky Karnola Krnov

Budovu bývalé textilky zachvátil požár ve středu odpoledne. Hasičům se ho podařilo dostat pod kontrolu po zhruba čtyřech hodinách. Na místě zasahovalo 19 jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů, jeden hasič byl lehce zraněn.

autoři: Michal Polášek , Klára Kohutová
Spustit audio