Pozdější zápisy prvňáčků vyvolávají na Karvinsku rozdílné reakce

22. únor 2017
Zprávy , Zprávy

Letos se rodiče prvňáčků vypraví do škol až v dubnu. Někteří učitelé to vítají, protože děti mají pár měsíců na to, aby dozrály. Někteří ředitelé to ale kritizují, protože se pozdě dozví, kolik žáků do prvních tříd nastoupí a zkomplikuje to výběr kantorů.

Pětiletý Tobiáš z Orlové se už na školu moc těší a chlubí se, že už umí i zavázat tkaničky. Jeho matka Monika Salvová je učitelkou v mateřské škole. To, že letos půjdou děti k zápisům do prvních tříd později, vítá.

„Dětem to pomůže. Za ten půlrok zase budou šikovnější, zralejší, pochytají více informací. Já bych tam žádný problém neviděla,“ říká.

Pár měsíců je u tak malých dětí docela dlouhá doba a mohou dozrát. „Děti nejdou na zápis v lednu, ale o dva až tři měsíce později. Do té doby mají možnost se ještě spoustu věcí naučit. Myslím si, že zápisy v dubnu ničemu nebrání,“ říká ředitelka bohumínské Základní školy Edvarda Beneše Barbora Bolcarovičová.

Jediný problém může být podle ředitelky Barbory Bolcarovičové v tom, když v dubnu škola doporučí odklad. Rodiče budou mít krátkou dobu na to, aby to stihli vyřídit.

„Musí stihnout objednat se na pedagogicko-psychologické poradně, poradna musí dítě vyšetřit a musí škole dodat nějaké doporučení pro odklad povinné školní docházky. Pokud škola to doporučení nedostane, mělo by dítě nastoupit do první třídy,“ vysvětluje Bolcarovičová.

Ředitelce karvinské Základní školy Prameny Dagmar Glatzové se pozdější zápisy nelíbí. Až v dubnu se dozví, kolik bude mít prvňáčků. Může se stát, že někteří učitelé přijdou o práci a na hledání nové budou mít méně času.

„Pokud se přihlásí prvňáčků tolik, že nám stačí jedna první třída, tak jsou vlastně dvě učitelky ve hře o to, že pro ně prostě nebudeme muset mít práci. A to si myslím, že vzhledem k těm pedagogům, kdy jsme to mohli řešit v únoru, tak teď to budou mít mnohem těžší,“ míní ředitelka.

Zápisy do prvních tříd letos budou od 1. do 30. dubna.

autor: ada
Spustit audio