Prasklina v kopci v Doubravě se zvětšuje. Obec se bojí sesuvu a zasypání silnice

12. březen 2018

Stabilita kopce nad doubravským jezerem se zhoršuje. Potvrdil to starosta obce Doubrava na Karvinsku. Trhlina se podle něj stále zvětšuje a hrozí, že zemina zasype silnici. Potíže s kopcem, zvaným Ujala, řeší už Doubrava řadu měsíců.

„Když si všimnete, jsou tady vychýlené stromy. To už je přesně v tom místě praskliny, kde se země otevřela,“ popisoval přesně před rokem starosta Pavel Krsek (ČSSD). Teď se podle něj situace ještě zhoršila. „Praskliny jsou větší. Nechci říct, že přímo hrozí, ale je možné, že se ten kopec sesune směrem k jezeru. Je vidět, že se ten svah nějak propadá,“ uvedl.

Starosta už dříve řekl, že praskliny způsobila důlní činnost. Firma OKD to odmítá. Přesto je obci ochotna podat pomocnou ruku, potvrzuje mluvčí těžařů Ivo Čelechovský.

„Prostřednictvím externí firmy jsme zajistili instalaci takzvaných monitorovacích bodů, jak bylo navrženo v závěrech našeho měření. Současně s tím se rovněž postaráme o výpočet a způsob řešení eliminace ujetí tohoto svahu. Termín pro odevzdání výpočtu a návrhu na řešení byl stanoven na květen letošního roku,“ dodává mluvčí.

Starosta Pavel Krsek však popisuje konkrétnější opatření. „Jsou usilovná jednání s vedením firmy OKD a je přislíbeno řešení, to znamená, že bude zavážka části koryta karvinského potoka, bude zatížena jakoby pata toho kopce,“ vysvětluje starosta.

Obec má strach z jarní oblevy, která může stabilitu kopce ještě více narušit.

autor: ada
Spustit audio