Před 20 lety začaly jedny z nejničivějších povodní v Česku. Vyžádaly si 50 obětí

5. červenec 2017
Zprávy , Zprávy

Před 20 lety, 5. července 1997, ještě nikdo netušil, že začíná jedna z největších přírodních katastrof 20. století ve střední Evropě. Extrémní deště rychle zvedaly hladiny řek hlavně na Moravě a ve Slezsku. Celková bilance záplav dodnes nahání hrůzu – 50 obětí, jenom v povodí Odry přes 300 zničených domů, zmizelo 500 kilometrů silnic a vyčíslená škoda 20 miliard korun. Stopy po rekordních záplavách jsou viditelné dodnes.

Pan Petr Rygel si na svém domku v Kravařích u Opavy nechal tmavou čáru na fasádě jako vzpomínku. Jeho manželka tehdy před 20 lety slavila narozeniny.

„Tehdy oslavovala padesátku. Voda tady byla týden a nesla s sebou všechno. Kdybyste viděli, co tady plavalo... A v tom sajrajtu, ve kterém jsme chodili po pás – to mělo všechny barvy,“ vzpomíná pan Rygel.

Právě řeka Opava tehdy měla historicky nejvyšší průtoky, přitom velká část této oblasti odolá jen pětileté vodě. Tahle povodeň byla až tisíciletá.

Také pan Petr Dybowicz má na svém domě v Opavě stopu po hladině hodně vysoko. „Jsou to skoro dva metry, 7. 7. 1997. Víte, ten den byl strašný. Měl jsem zrovna odpolední směnu, jel jsem do Vítkovic a šel jsem kolem řeky. Viděl jsem, jak voda už jde přes okraj. A ta beznaděj, že jsem nemohl lidi burcovat, byla strašná. Z oken domu z prvního poschodí jsem se díval na ty nízké domečky a říkal jsem si, co ti staří lidé, kde jsou,“ vzpomíná.

Téměř na každém neopraveném domě tady na Sadové ulici v Opavě jsou vidět stopy po záplavách. „Tenhle dům vypadá na buldozer, ten další je hodně zpustlý. Byla to čtvrť duchů, teď tady roste po krk vysoká nějaká buřina. Mohlo se to zastavět, ale nikdo sem nechce,“ rozhlíží se pan Dybowicz.

Nejvíce obětí v jedné obci, celkem devět, bylo v Troubkách na Přerovsku. Povodně zasáhly třetinu území Česka. Výrazně tehdy pomohla tehdy právě dokončená přehrada Slezská Harta. Naplnila se za pouhé tři dny.

autor: mrk
Spustit audio