Před 65 lety zažila Ostrava velkolepou událost. Antonín Zápotocký zapálil první vysokou pec v NHKG

1. leden 2017

Před 65 lety, 1. ledna 1952, začala nová éra průmyslové Ostravy. Tehdejší předseda vlády Antonín Zápotocký zapálil první vysokou pec v Nové huti. Sledovaly to stovky lidí a dobový tisk nešetřil chválou, i když samotná výroba železa začala až o dva měsíce později. Pamětníci na to dodnes vzpomínají.

Nejenom Antonín Zápotocký, ale i tehdejší reportéři nadšeně oznamovali, že se právě přepisuje průmyslová historie, i když to zatím bylo jen naoko. Nebyla ještě úplně připravená.

„V současné době vysoká pec stojí, je bez náplně, je prázdná. Dnes už zbyly na první pec jenom vzpomínky,“ říká Marek Kubis, vedoucí současné Vysoké pece číslo 2. Tehdy bylo všechno mnohem těžší. „Tehdy pracovalo na vysokopecní plošině dvakrát tolik lidí, jako je dnes, čili okolo deseti lidí. Všechno se bouralo a dusalo ručně, podíl lidské práce byl obrovský,“ dodává Kubis.

Podle dobové reportáže (úryvky si můžete poslechnout v audio souboru) pec zapaloval mimo jiné tehdy devatenáctiletý tavič Stanislav Najvrt. Ten si i dnes vybavuje davy lidí všude kolem, když společně s předsedou vlády pec zapálili a pak s ostatními v tichosti zase uhasili.

„Ta pec byla obsypaná. Kde bylo místo, tam byli lidé doslova naskládaní. A jelikož to byla svazácká pec, tak asi vybrali mě jako mladého svazáka. Tenkrát ty podmínky byly tak těžké. Chodil jsem vysílený, protože to byla dřina,“ vzpomíná pan Najvrt.

Železo se na první vysoké peci začalo odlévat až na konci února 1952.

Letecký pohled na areál společnost ArcelorMittal Ostrava (někdejší NHKG)
autor: mrk
Spustit audio