Před 78 lety obsadila německá armáda naše území. Ve Frýdku-Místku si připomněli bitvu o Czajankovy kasárna

15. březen 2017 08:26

Před 78 lety, 15. března roku 1939, začala oficiálně okupace našeho území vojsky nacistického Německa. Jediným místem, kde se prokazatelně českoslovenští vojáci postavili na odpor se zbraní v ruce, byl Frýdek-Místek.

Tato výjimečná a nepříliš známá událost vešla do dějin jako Bitva u Czajankových kasáren. U památníku se poblíž místa přestřelky schází každý rok nejen váleční veteráni. Památník stojí u rušné čtyřproudové silnice ve Frýdku-Místku.

„Chodím sem pravidelně. Vlastní kasárna byly asi 500 metrů od nás tam nahoře, kde dnes sídlí hasiči,“ říká pan Stanislav a pokládá k památníku květinu. Je přesvědčený, že na to, co se stalo 14. března 1939, není možné zapomenout. „Oni dostali hlášku od pohraniční stráže směrem od Příbora a tam se dověděli, že Němci táhnou na Frýdek-Místek. A začali bránit kasárna,“ dodává.

Stalo se to všechno tehdy velmi rychle. Když strážný uviděl před kasárnami nepřítele, začal střílet. Boj trval asi půl hodiny. Pak přišel rozkaz z vyšších velitelských míst, aby se posádka vzdala. Panu Zdeňku Mamulovi to vyprávěl jeho otec. Přestřelky se přímo účastnil.

„Přežil, nebyl ani zraněn. Mám nějaké fotky, výstřižky z dobových novin. Prožíval to těžce, asi jako všichni. Protože byl pár dnů teprve v těchhle kasárnách a hned se stala taková věc,“ říká pan Mamula.

Historické prameny se rozchází v počtu obětí. Mohlo tady padnout i více než patnáct německých vojáků, na straně obránců kasáren byla pouze dvě lehčí zranění.

Památník u rušné čtyřproudové silnice ve Frýdku-Místku

„Tato přestřelka byla vlastně začátkem válečného odboje,“ říká Petr Majer z Československé obce legionářské. Také zbraně, které zůstaly v kasárnách, byly prvními puškami odbojářů.

„Vždycky potkám někoho, kdo mi řekne – vždyť my jsme se měli bránit i proti tomu fašistickému Německu a my jsme se nebránili, naše armáda se vůbec nebránila. Vždyť to není pravda. Ti vojáci splnili to nejzákladnější, nejdůležitější a to jsou slova vojenské přísahy. Oni byli ochotni obětovat svůj život,“ dodává legionář.

Dnešní Frýdek-Místek už vypadá úplně jinak. Czajánkovy kasárna neexistují a jediný doložený ozbrojený odpor československých vojáků připomíná už jen nenápadný památník.

Ve Frýdku-Místku si připomněli 78. výročí bitvy o Czajankovy kasárna
autor: Martin Knitl
Spustit audio